Категорія
Новини
Дата

Найбільший дистриб’ютор сигарет «Тедіс Україна» почав імпортувати вина, бренді та польську горілку

Дистриб’ютор тютюнової продукції «Тедіс Україна» запустив під час війни поставки алкогольних напоїв. Про це Forbes розповів СЕО компанії Тарас Корніяченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Компанія напряму імпортує декілька видів тихих та ігристих вин з Іспанії, Італії та Франції, вірменське бренді «Арцруні», а польську горілку Krupnik, яку теж постачає в торгові мережі, закуповує у партнерів.
  • «Наша ціль – розширювати присутність у торгових точках, у які постачаємо тютюн», – пояснює Корніяченко. Поки що активна клієнтська база – лише 10–15% від клієнтів по сигаретах. 
  • Цей проєкт «Тедіс Україна» планувала запустити у березні 2022-го, але тимчасово призупинила через вторгнення РФ. «Вино приїхало із затримкою – аж у серпні чи вересні», – пригадує Корніяченко. До того ж на початку війни по всій Україні ввели жорсткі обмеження щодо продажу алкоголю. 
  • Тютюнові вироби тепер займають у портфелі компанії 90%, решта – інші товари. Щоб більше збалансувати портфель, компанія постійно шукає групи товарів, які мають схожий цикл доставки, як у сигарет. Це дозволить їй ефективно використовувати наявні логістичні потужності. «Цей шлях непростий, бо не так багато товарів з високою оборотністю, – каже Корніяченко. – Але іншого способу немає: тютюновий ринок щороку зменшується». За його словами, у 2022-му його обʼєм впав на 15–20%. 
  • Крім вин та горілки, компанія ще дистрибутує енергетичні напої. До війни портфель розширився електронними сигаретами та вейпами. «Ця категорія досить непогано зростала до літа 2022-го, бо їх купували курці, які шукали альтернативу звичайним сигаретами», – каже Корніяченко. Компанія продає електронні сигарети IQOS, Glo, а ще – запальнички та акумулятори для електронних сигарет.

Контекст

«Тедіс Україна» – найбільший дистриб’ютор тютюнової продукції в Україні. Виторг компанії у 2021-му році, за даними YouControl, становив 60,4 млрд грн. До війни вона постачала сигарети на 45 000 точок продажів. 

Найбільший дистриб’ютор сигарет належить, за даними YouControl, бізнесмену Борису Кауфману та громадянам Великої Британії Річарду Даксбері та Річарду Доріану Фенхаллсу. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Кауфмана у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. 8 грудня Кауфман вийшов із СІЗО під заставу в 129 млн грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні