Вартість Neuralink Ілона Маска досягла $5 млрд – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Вартість Neuralink Ілона Маска досягла $5 млрд – Reuters

Getty Images

Стартап Ілона Маска з виробництва мозкових чипів Neuralink, який два роки тому було оцінено майже у $2 млрд у рамках приватного раунду збору коштів, тепер коштує близько $5 млрд, пише Reuters із посиланням на приватні угоди з акціями.

Ключові факти

  • Джерела повідомляють, що деякі покупки оптимістично налаштованих інвесторів підвищили вартість компанії в останні місяці напередодні оголошення Neuralink про те, що регулюючі органи США схвалили випробування її мозкового чипа на людях.
  • Експерти кажуть, що Neuralink може знадобитися кілька років, щоб отримати дозвіл на комерційне використання. Кіп Людвіг, колишній програмний директор нейронної інженерії в Національному інституті охорони здоровʼя США (NIH), очікує, що Neuralink потрібно ще не менше 10 років, щоб комерціалізувати свій мозковий імплантат. 
  • Компанія також стикається з іншими проблемами, включаючи федеральні розслідування щодо її проведення досліджень на тваринах.
  • Акції Neuralink в останні дні були продані інвесторам приватно, за оцінкою, в $7 млрд, що еквівалентно $55 за акцію, згідно з електронним листом, з яким ознайомилося агентство Reuters. 
  • Натомість угоди з акціями на суму близько $5 млрд були проведені акціонерами, такими як співробітники та перші прихильники компанії, а не Neuralink продавала нові акції інвесторам. Такі звані вторинні угоди є недосконалим показником вартості компанії, зазначає агентство.
  • Стрибок оцінки Neuralink у вторинних угодах різко контрастує з іншими стартапами. За даними постачальника даних Caplight, близько 85% компаній перед IPO зараз оцінюються на вторинних торгах із середнім дисконтом 47% до їхнього останнього раунду фінансування. За даними постачальника даних Pitchbook, у ході останнього відомого збору коштів Neuralink у 2021 році залучив $205 млн при оцінці приблизно $2 млрд.

Контекст

Neuralink розробляє мозкові імплантати з 2016 року і сподівається, що зрештою вони стануть рішенням у разі невиліковних станів, таких як параліч та сліпота.

Раніше Neuralink зіткнулася з проблемами безпеки, після того як кілька її мавп було піддано евтаназії, у тому числі через підозри на інфекції, повʼязані з пристроєм. Стандартною практикою під час розробки фармацевтичних препаратів та медичних пристроїв є проведення доклінічних випробувань на тваринах.

У грудні 2022 року Ілон Маск заявив, що Neuralink Corp. має бути готова протестувати свою технологію на людях через шість місяців, пише The Wall Street Journal. Компанія працювала над усуненням побоювань FDA щодо перегріву пристрою, а також токсичних хімічних речовин, що просочуються в мозок з імплантату, які можуть спричинити шкоду.

Компанія хоче мати можливість допомогти відновити зір та дати змогу людям із важкими формами інвалідності рухатися та спілкуватися, розшифровуючи активність мозку. Зрештою, Neuralink хоче відкрити клініки, де пацієнти могли б імплантувати пристрій у мозок за допомогою хірургічних роботів.

У березні стало відомо, що Neuralink звернувся до одного з найбільших центрів нейрохірургії США як до потенційного партнера з клінічних випробувань, готуючись протестувати свої пристрої на людях, як тільки регулювальні органи дадуть дозвіл. У травні стартап отримав схвалення Управління продовольства та медикаментів США (FDA) щодо випробування на людяхповідомила компанія. У Neuralink заявили, що це є «важливим першим кроком».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні