Категорія
Новини
Дата

Незакрита потреба – 500 млрд грн вже цьогоріч. Шмигаль анонсував запровадження принципу «воюй або працюй»

1 хв читання

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль анонсував запровадження принципу «воюй або працюй». Це комплекс заходів, який покликаний вивести ринок праці з тіні та наповнити бюджет, сказав премʼєр на форумі «Україна 24. Незалежність» 27 серпня.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Принцип «воюй або працюй» допоможе збільшити кількість робочих місць та рівень середньої зарплати, а також наповнити бюджет, очікує Шмигаль.
  • За його словами, Україна має критичну потребу зібрати до бюджету 500 млрд грн вже цьогоріч. 
  • Шмигаль назвав варіанти, де взяти цю суму. Перший – збільшення внутрішніх запозичень. Другий – збільшення ставки податку на прибуток для банків. Третій – розширення бази для військового збору на підвищення ставок військового збору для окремих випадків.
  • Крім того, Шмигаль зазначив, що на 2025 рік є незакрита потреба в $15 млрд. Одним із джерел він назвав заморожені російські кошти. «Ціль – всі $300 млрд. Перший крок – $50 млрд від наших партнерів у вигляді гранту», – зазначив премʼєр.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – про зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Водночас, як дізнався Forbes, Верховна Рада не голосуватиме за законопроєкт із підвищенням низки податків до вересня, а сам концепт документа змінився. Більше про це читайте тут.

26 серпня стало відомо, що урядовий законопроєкт зазнав суттєвих змін. Зокрема, з документу прибрали норму про підвищення ПДВ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд