Категорія
Новини
Дата

Уряд відмовився від ідеї підвищення ПДВ. Головні зміни податкового законопроєкту

1 хв читання

Урядовий законопроєкт про підвищення податків зазнав значних змін. Верховна Рада може розглянути його на початку вересня. Про це розповів перший заступник голови Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

Що залишилося в оновленому законопроєкті: 

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • ⁠встановлення військового збору для ФОП першої і другої груп у розмірі 10% від мінімальної зарплати (МЗП);
  • ⁠встановлення військового збору у розмірі 1% для підприємців, що використовують третю групу єдиного податку;
  • ⁠встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС у новій редакції.

Що зʼявилося нового: 

  • ⁠встановлення ставки податку на прибуток для банків у розмірі 50% на 2024 рік; ⁠підвищення ставки податку на прибуток для фінансових компаній до 25%; 
  • ⁠щомісячна звітність по ПДФО.
  • Голова профільного комітету Данило Гетманцев назвав публікацію цих даних передчасною. За його словами, положення законопроєкту ще обговорюються.
  • Водночас він повідомив, що оновлений законопроєкт не передбачає підвищення ПДВ.
  • Також із документа прибрали військовий збір на предмети розкоші.
  • «1% податок з обороту виключили, митну реформу і реформу БЕБ реалізуємо, видатки скорочуємо і так, провадимо дуже жорстку та ефективну детінізацію», – повідомив Гетманцев.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – про зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою, перш ніж підвищувати податкове навантаження на добропорядних платників податків. 

Різко розкритикували урядовий законопроєкт бізнесмени, члени Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України Олександр Конотопський та Олег Гороховський.

Голова профільного комітету Гетманцев заявив, що урядовий законопроєкт потребує доопрацювання, але підвищення окремих податків не уникнути.

Водночас, як дізнався Forbes, Верховна Рада не голосуватиме за законопроєкт із підвищенням низки податків до вересня, а сам концепт документа змінився. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд