Категорія
Новини
Дата

Німеччина готується до можливої зупинки постачання газу з РФ. Активовано надзвичайний план

Німеччина активувала режим раннього попередження надзвичайної ситуації для підготовки до можливого припинення постачання російського газу, заявив міністр економіки ФРН Роберт Хабек. Напередодні РФ припинила прокачування газопроводом «Ямал-Європа».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У разі припинення поставок у міністерстві створять антикризовий штаб. «Я активував рівень раннього попередження […] це перший рівень із трьох можливих. Йдеться про моніторинг ситуації», – заявив Хабек.
  • Сховища газу у ФРН заповнені приблизно на 25%, сказав міністр та закликав компанії та споживачів у Німеччині допомогти знизити споживання енергії.
  • 29 березня фізичні потоки газу газопроводом «Ямал-Європа» в німецькому Мальнові впали до нуля, повідомив Reuters.
  • Постачання російського газу до Європи за двома іншими ключовими трубопровідними маршрутами — «Північний потік» та «Уренгой-Помари-Ужгород» – залишались стабільними.

Контекст

«Газпром» вперше за два тижні замовив частину потужностей прокачування газу до Німеччини газопроводом «Ямал-Європа» на 29 та 30 березня.

Раніше у РФ вирішили до 31 березня перевести на рублі розрахунки за газ з «недружніми державами». Країни G7 та ЄС заявили, що не купуватимуть газ за рублі. У Кремлі заявили, що у разі відмови постачання газу припиняться.

Якщо РФ повністю припинить постачання газу, то Німеччина зможе протриматись лише протягом кількох тижнів, заявляв раніше голова енергетичного концерну RWE Маркус Креббер. Водночас він зазначив, що РФ потребує валюти, тому за будь-якої напруженості раніше газ надходив.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні