Категорія
Новини
Дата

Німеччина передала Україні першу систему ППО Iris-T – Spiegel

Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM, пише Spiegel. Передача відбулася у вівторок неподалік польсько-українського кордону.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що таким чином федеральний уряд виконує обіцянку, яку канцлер Олаф Шольц дав у Бундестазі на початку червня. Спочатку передачу ППО було заплановано на листопад.
  • За даними федерального уряду, ця зброя є найсучаснішою системою ППО Німеччини. Iris-T був розроблений німецькою збройовою компанією Diehl Defense.
  • Зенітний комплекс наземного базування насамперед призначений для захисту цивільного населення шляхом відбиття повітряних атак російської армії. За словами Шольца, великі міста можна буде захистити від повітряних нальотів.
  • Останні атаки Росії в Україні показали, наскільки терміново потрібен такий захист. 
  • ЗРК Iris-T SLM складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радіолокаційної машини та командирської машини. Зенітні ракети можуть уражати цілі на висоті до 20 км та на відстані до 40 км. Таким чином, їхня дальність значно більша, ніж, наприклад, у зенітних ракет Stinger, які Німеччина також поставила до України.
  • «З першим постачанням Iris-T Україна отримає систему захисту, якої поки що немає у самого бундесверу», – пише видання. Перша установка насправді призначалася для Єгипту, який замовив у Diehl Defence кілька систем, але Каїр поступився системою Україні.
  • Ще три системи мають бути доставлені до України наступного року. 

Контекст

Вчора Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосованням ударних БПЛА. Про це повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн. 

Російські військові дістали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

За словами Зеленського, одних тільки дронів Shahed Росія замовила в Ірані 2400 одиниць, тож президент закликав партнерів надати Україні ППО та ПРО і достатню кількість ракет до цих систем.

Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово в створенні Повітряного щита.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні