Категорія
Новини
Дата

Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе. Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО

Другий день Україна потерпає від масованих російських ударів. Відучора РФ застосувала більш ніж 100 крилатих ракет, десятки різних безпілотників, зокрема іранські дрони. Про це президент Володимир Зеленський заявив у зверненні на саміті G7.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хоче спровокувати хаос в Україні і знищити енергетичні обʼєкти.
  • «Дякую Німеччині і особисто канцлеру Шольцу за прискорення постачання IRIS. Дякую США і особисто президенту Байдену за рішення надати сучасні ПРО та ППО. І віримо, що це будуть й системи середнього і дальнього радіуса дії, які дозволять створити ешелоновану систему оборони, – сказав Зеленський і додав: Я дякую всім, хто допоміг нам вже зараз забезпечити нашу систему ППО, що дозволяє знешкоджувати частину російських ракет і безпілотників». 
  • За словами Зеленського, одних тільки дронів Shahed Росія замовила в Ірані 2400 одиниць, за даними розвідки, тож важливо також отримати достатню кількість ракет до наданих систем ППО і ПРО.
  • Звертаючись до президента Франції та премʼєр-міністра Італії, глава держави наголосив, що дуже очікує постачання систем SAMP-T, якщо це можливо, вже найближчими місяцями.
  • Президент закликав лідерів країн «Великої сімки» допомогти Україні фінансово в створенні Повітряного щита.
  • Зеленський подякував ЄС за восьмий пакет санкцій проти РФ. «Але подивіться, цей пакет не є покаранням для Росії, Росія почала новий етап ескалації, а отже, потрібен новий санкційний пакет, я прошу вас розробити його», – зауважив президент і закликав заблокувати санкціями енергетичний сектор РФ і зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою і газом.
  • «Потрібна жорстка цінова стеля для експорту нафти і газу. Нуль прибутку для держави-терориста», – повідомив він.
  • Зеленський також звернув увагу на те, що РФ намагається прямо втягнути Білорусь у війну проти України. «Україна не планувала і не планує військових заходів проти Білорусі, нас цікавить тільки відновлення нашої територіальної цілісності», – сказав президент і запропонував розмістити на північному кордоні місію міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації, щоб спростувати закиди щодо загрози з боку України.

Контекст

Вчора Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосованням ударних БПЛА. Про це повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їхня середня загальна вартість, за підрахунками Forbes, – $400–700 млн. Українські війська збили понад половину ракет – 43 штуки та 13 БПЛА. Через обстріли загинули 19 осіб, поранено 105, інформація оновлюється.

Для розрахунку вартості ракет Forbes використовував такі оцінки: вартість ракети Х-101 – $13 млн, «Калібр» – $6,5 млн, «Іскандер» – $3 млн, «Онікс» – $1,25 млн, Х-22 – $1 млн, «Точка-У» – $0,3 млн. Загальна вартість усіх випущених 10 жовтня дронів – декілька мільйонів доларів.

Вранці у Києві пролунало декілька вибухів, написав у Telegram мер столиці Віталій Кличко. За останньою інформацією, від ракетних ударів у Києві загинули 5 осіб, 51 людина постраждала, зокрема 42 госпіталізовані до медзакладів міста.  

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок ракетних ударів Росії є загиблі та поранені, він закликав українців залишатися в укриттях. За словами президента, Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Російські військові дістали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні