Категорія
Новини
Дата

Шольц проти націоналізації дочки «Газпрому», бо це може розізлити Путіна. В компанію увіллють €10 млрд – Bloomberg

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти повної націоналізації Gazprom Germania, щоб не злити президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на поінформованих співрозмовників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Замість повної націоналізації німецький уряд збирається врятувати фінансове становище «Gazprom Germania», виділивши близько €10 млрд. Передбачається, що позика від держави стабілізує фінанси компанії та гарантує безперебійні поставки газу після того, як Росія обмежила їх. Згідно з умовами фінансової допомоги державний банк KfW Group надасть позику, частина якої в кінцевому підсумку може бути перетворена в пряму частку.
  • Як повідомляє Bloomberg, наразі в Німеччині розглядають варіант з продовженням терміну «опіки» на невизначений термін. Також передбачається, що компанія змінить свою назву з Gazprom Germania GmbH на Securing Energy for Europe GmbH.
  • На думку Шольца і його прихильників, такий підхід допоможе зберегти уряду вплив на цю частину критичної інфраструктури й уникнути загроз енергетичній безпеці. Натомість націоналізація «Gazprom Germania», за яку виступає міністр економіки Роберт Габек, на думку канцлера, може розлютити Путіна й загострити проблему з імпортом російського газу.
  • Прессекретарі офісу Шольца не відразу відповіли на запит про коментар.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну у лютому, «Газпром» відмовилася від права володіння Gazprom Germania і передав її в руки маловідомої компанії, щоб уникнути західних санкцій. Наприкінці березня німецький уряд оголосив, що бере трейдера під власний контроль до 30 вересня з подальшою можливістю його повної націоналізації.

Представники Європейського Союзу провели обшуки в офісах німецьких підрозділів «Газпром» у рамках розслідування ролі російського монополіста у штучному завищенні цін на газ у Європі. Європейська комісія активізувала своє розслідування, оскільки «Газпром» обмежив додаткові поставки газу до Європи той час, коли його запаси були на найнижчому рівні за останні 10 років.

У травні російський уряд дозволив здійснювати постачання скрапленого газу з «Ямал СПГ» на адресу Gazprom Marketing & Trading Singapore – колишньої «дочки» «Газпрому». Gazprom Marketing & Trading Singapore входить до Gazprom Germania, яка потрапила під санкції РФ після виходу «Газпрому» з її капіталу.

Імпорт російського газу до Німеччини скоротився до 40% з 55%. Негайна заборона ЄС на імпорт російського газу обійдеться Німеччині в €180 млрд втраченого виробництва цього року, підраховував Бундестаг.

Раніше уряд Великої Британії заявив, що хоче тимчасово націоналізувати компанію Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd, яка займається роздрібною торгівлею газом. Це обійдеться Великій Британії приблизно в 4 млрд фунтів стерлінгів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні