Категорія
Новини
Дата

Німеччина планує надати Україні додаткові САУ Gepard і системи Iris-Т у найближчі тижні

Німеччина буде продовжувати разом із партнерами допомагати Збройним силам України як зброєю, так і з точки зору підготовки солдатів, заявив канцлер Олаф Шольц у промові до Бундестагу, пише «Укрінформ». За його словами, ближчими тижнями Україна отримає додаткові самохідні артилерійські установки Gepard і системи Iris-Т для захисту від російських повітряних атак.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Путін продовжує робити ставку на воєнну перемогу. Але цієї перемоги не буде. Також і тому, що ми та наші партнери будемо продовжувати підтримувати Україну», – сказав очільник уряду ФРН.
  • Шольц нагадав, що Німеччина торік надала Україні всебічної допомоги на понад 14 млрд євро. Він зазначив, що ближчими тижнями Україна отримає додаткові САУ Gepard і системи Iris-Т, які захистять від російських повітряних атак, а промисловість паралельно працює над виробництвом боєприпасів і запчастин.
  • Також понад 3000 українських військових вже пройшли навчання в Німеччині, ще для понад 1000 навчання почнеться незабаром, поінформував канцлер. За його словами, Німеччина стала центральним тренувальним центром у Європі, в координації зі США та Великою Британією.
  • Шольц додав, що рішення про передачу всіх видів озброєнь приймаються нелегко, але це робиться в тісній координації зі союзниками та на основі принципу, щоби НАТО не стала стороною війни.

Контекст

У жовтні 2022 року Німеччина надала Україні першу з чотирьох обіцяних систем ППО Iris-T SLM. Передача відбулася неподалік польсько-українського кордону. ЗРК Iris-T SLM складається з трьох машин: пускової установки на військовій вантажівці з місцем для восьми ракет, радіолокаційної машини та командирської машини. Зенітні ракети можуть уражати цілі на висоті до 20 км і на відстані до 40 км. Ще три системи мають бути доправлені в Україну цього року. 

Нещодавно уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

Війна в Україні потребує безпрецедентної витрати боєприпасів, щодня робиться понад 5000 артилерійських пострілів, пише Financial TimesВиробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримки постачань в Україну. Rheinmetall, найбільший оборонний підрядник Німеччини, оголосив минулого місяця, що збудує новий завод із виробництва вибухових речовин в Угорщині в межах спільного підприємства з урядом для вирішення проблеми дефіциту. Компанія також перезапустила виведені з експлуатації підприємства з виробництва боєприпасів, повідомила FT, і «придбала великі запаси важливих матеріалів».

14 лютого міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус повідомив, що Rheinmetall AG планує розпочати виробництво боєприпасів для самохідних зенітних установок Gepard, які уряд Німеччини постачає Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні