Німеччина надасть Україні 14 Leopard 2 із запасів Бундесверу. Інші країни теж передадуть танки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина надасть Україні 14 Leopard 2 із запасів Бундесверу. Інші країни теж передадуть танки

2 хв читання

Getty Images

Уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2, йдеться в офіційному повідомленні. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть швидко поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну.

Ключові факти

  • Канцлер Олаф Шольц заявив у середу в уряді, що Німеччина продовжить збільшувати військову підтримку України. Федеральний уряд ухвалив рішення надати Збройним Силам України основні бойові танки Leopard 2. «Це результат інтенсивних консультацій із найближчими європейськими та міжнародними партнерами Німеччини», – сказано у повідомленні.
  • «Це рішення дотримується нашої відомої лінії підтримки України в міру наших можливостей. Ми діємо у тісній координації на міжнародному рівні», – сказав канцлер у Берліні.
  • Зазначається, що наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з танками Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 
  • Інші європейські партнери також передадуть танки Leopard 2. Підготовка українських екіпажів має швидко розпочатися у Німеччині. Крім навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та технічне обслуговування системи.
  • Танки Leopard 2 з Німеччини можуть бути доправлені в Україну приблизно за три місяці, заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у кулуарах Бундестагу після засідання оборонного комітету, пише «Укрінформ».

Контекст

Сполученим Штатам та їхнім союзникам не вдалося під час переговорів у Німеччині минулого тижня переконати Берлін надати свої бойові танки Leopard Україні, що є ключовою вимогою Києва.

Україна заявляє, що західні бойові танки з важкою бронею забезпечать її військам велику мобільність і захист перед новим російським наступом, який Київ очікує найближчим часом. Вони також могли б допомогти Україні повернути собі частину територій, які захопила Росія.

Вчора The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США писав, що адміністрація президента США Джо Байдена схиляється до відправки значної кількості танків Abrams M1 в Україну, і оголошення про постачання може бути зроблене цього тижня. Це оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, згідно з якою Берлін погодиться відправити свої танки Leopard 2, а також схвалить постачання більшої кількості танків німецького виробництва Польщею й іншими країнами.

Раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких Leopard Україні. Шольц заявив, що умовою надання танків Україні є передача американських танків Abrams.

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. На той момент Німеччина не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні