Категорія
Новини
Дата

Німеччина проти планів Єврокомісії щодо заморожених російських активів – Financial Times

1 хв читання

Німеччина вважає недостатньо юридично опрацьованою ідею Європейської комісії спрямувати заморожені активи російського центробанку для відновлення України. Про це пише газета Financial Times з посиланням на високопосадовців німецького уряду. Вони вважають, що Брюссель не отримає достатню підтримку через надто високі юридичні ризики.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чиновники заявили, що Росії «доведеться заплатити за шкоду, яку вона завдала Україні». Водночас за їх словами, уряд Німеччини робить все можливе, щоб знайти та заморозити активи підсанкційних російських громадян та компаній. 
  • За словами одного зі співрозмовників, пропозиція використати російські кошти для відновлення України порушила «складні фінансові та юридичні питання».
  • Ще один німецький чиновник порівняв план Брюсселю з «відкриттям банки з хробаками». За його словами, якщо Брюссель візьме гроші російського центробанку або прибутки від вкладення коштів, це створить прецедент – відкриває шлях для стягнення Польщею репарацій з Німеччини за шкоду під час Другої світової війни.
  • Один із співрозмовників повідомив, що міністр юстиції Німеччини Марко Бушман вивчив пропозицію Єврокомісії і зробив висновок, що вона «не робоча з юридичної точки зору».

Контекст

ЄС розглядає можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України, писав Bloomberg. Проте, за даними видання в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», що дозволяє конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн минулого тижня повідомила, що Брюссель до літніх канікул підготує юридичну пропозицію щодо передачі заморожених активів Києву.

16 червня стало відомо, що у Сенаті США зареєстрований законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні російських державних активів, зокрема російського центробанку.

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні