Категорія
Новини
Дата

Німеччина та Франція проти заборони на вʼїзд до ЄС для російських туристів – Reuters

Європейський Союз не повинен перешкоджати відвідуванню блоку російськими туристами, повідомили Німеччина та Франція напередодні зустрічі міністрів закордонних справ у Празі. На перемовинах будуть обговорювати вимоги країн Балтії та деяких інших членів про заборону на видачу віз росіянам, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Розуміючи занепокоєння деяких держав-членів у цьому контексті, ми не маємо недооцінювати сили особистого досвіду життя в демократичних системах, особливо для майбутніх поколінь», – йдеться у франко-німецькому документі, що є у розпорядженні агентства.
  • Франція та Німеччина вважають, що їх візова політика «повинна відображати це і продовжувати дозволяти контакти між людьми в ЄС з громадянами Росії, не повʼязаними з російським урядом».
  • Дві провідні країни блоку виступають за більш ретельний розгляд заяв на отримання візи на предмет ризиків для безпеки, але вважають, що візи все ж таки слід видавати.
  • Країни вважають, що ЄС повинен «вести стратегічну боротьбу за «серця та уми» російського населення, принаймні за ті сегменти, які ще не повністю віддалилися від Заходу», зазначено у документі.
  • Пізніше у вівторок, 30 серпня, міністри закордонних справ ЄС зберуться на дводенну зустріч у Празі.

Контекст

Країни ЄС розділилися у питанні віз для росіян. Частина з них виступає за повну заборону, інша пропонує запровадити бюрократичні перешкоди. За словами міністра закордонних справ Яна Ліпавського, уряд Чехії, який наразі головує в ЄС, запропонує повністю призупинити дію угод про спрощення візового режиму з Росією та Білоруссю на зустрічі міністрів закордонних справ у Празі.

Цей крок не відповідає забороні для туристів, до якої закликають члени ЄС, включаючи Естонію, у відповідь на вторгнення Росії в Україну. Це, як і раніше, дозволить росіянам та білорусам подавати заявки на короткостроковий вʼїзд, але збільшить час обробки віз, вимагатиме більше документації та підвищить витрати до €80 ($80) з €35.

ЄС запровадив низку візових обмежень після початку російського вторгнення 24 лютого, включаючи часткове зупинення дії угод про спрощення візового режиму для російських офіційних осіб. 

Деякі члени також запровадили односторонні заходи. Естонія заблокувала вже видані російські візи та може шукати способи обмежити кількість мандрівників із шенгенськими візами. Фінляндія запровадила суворі обмеження на туристичні візи, скоротивши їх кількість до 10% від поточної кількості.

Лідери країн Балтії вже дали зрозуміти, що можуть наполягати на регіональній забороні видачі російських віз, якщо ЄС не дасть твердої реакції. Президент Литви Ґітанас Науседа відкинув думку про те, що вторгнення не повинно покладатися на російський народ.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні