Категорія
Новини
Дата

Німецька економіка втратить $265 млрд до 2030 року через війну в Україні – Reuters

Економіка Німеччини втратить $265 млрд доданої вартості до 2030 року через війну в Україні та високі ціни на енергоносії, що призведе до негативних наслідків для ринку праці, пише Reuters із посиланням на дані Інституту дослідження зайнятості (IAB).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Валовий внутрішній продукт (ВВП) Німеччини з поправкою на ціни наступного року буде на 1,7% нижчим, а чисельність зайнятих скоротиться на 240 000 осіб, порівняно з очікуваннями до початку російського вторгнення, йдеться в повідомленні.
  • Очікується, що рівень зайнятості залишатиметься приблизно на такому ж рівні до 2026 року, коли експансивні заходи поступово почнуть переважувати негативні наслідки та призведуть до того, що у 2030 році кількість зайнятих збільшиться приблизно на 60 000 осіб.
  • Однією з найбільш постраждалих буде індустрія гостинності, яка вже сильно втратила від пандемії COVID-19 та, ймовірно, відчує на собі зниження купівельної спроможності споживачів.
  • Енергоємні галузі, такі як хімічна промисловість і виробництво металу, також можуть сильно постраждати.
  • Згідно з дослідженням IAB, якщо ціни на енергоносії, які наразі підскочили на 160%, знову подвояться, обсяг виробництва Німеччини в 2023 році буде майже на 4% нижчим, ніж був би без війни. Відповідно до цих припущень, через три роки буде зайнято на 660 000 осіб менше, а в 2030 році ще на 60 000 осіб.

Контекст

Наприкінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулоріч до 3,2% цього року та 2,9% наступного, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося в квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

Національний банк України за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4% відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіті НБУ.

За останнім економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU), світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну. Дані EIU вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні