Категорія
Новини
Дата

Німецька медіагрупа Axel Springer за $1 млрд купує американську Politico. Наскільки вигідно вести медіабізнес

Будівля Axel Springer. /Getty Images

Будівля Axel Springer. Фото Getty Images

Видавнича група Axel Springer придбає американську медіакомпанію Politico включно з рештою їхнього спільного видання Politico Europe, це становитиме 50%. Вартість покупки – понад $1 млрд, пише CNBC. Угоду планують закрити в четвертому кварталі 2021 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Моя 15-річна пригода з Politico – це поїздка на все життя, – каже власник Politico Роберт Олбріттон. – Axel Springer як глобальна компанія розвиватиме видання краще, ніж я як власник сімейного бізнесу».

Медіакомпанія Politico випускає однойменний журнал, газету й три сайти: власне Politico, новинний сайт про технології Protocol і Politico Europe. Останній у 2014 році в Брюсселі заснували Axel Springer і Politico. На шостий рік свого існування Politico Europe вийшла на прибуток €0,7 млн при доході €18,2 млн. Понад 60% виторгу надходить від підписок, інша частина – від реклами й проведення заходів. Politico не називає фінансові показники всього медіахолдингу.

Офіційно вартість угоди сторони не розкривають. Журналіст The Wall Street Journal Бен Муллін повідомив, що Axel Springer заплатить понад $1 млрд. Таку ж оцінку назвало джерело телеканалу CNBC.

Сторони закриють угоду в четвертому кварталі 2021 року, якщо отримають схвалення регуляторів. Олбріттон залишиться видавцем Politico й Protocol. Колективи редакцій Politico (Вашингтон) і Politico Europe (Брюссель) також продовжать роботу у звичному режимі, йдеться в заяві.

Axel Springer – один із найбільших медіахолдингів Німеччини та Європи. Він володіє, зокрема, німецькими таблоїдом Bild і щоденною газетою Die Welt. У США концерну належать видання Business Insider (з 2021 року – Insider Inc.) і видавець інформаційних бюлетенів Morning Brew. Компанія в 2016 році інвестувала $100 млн у Group Nine Media, власника сайтів про тварин The Dodo та новинного сайту NowThis.

Найбільш прибутковою Axel Springer була в 2017 році – €3,56 млн. Прибуток знизився до €3,1 млн у 2019 році. Фінансові показники за 2020-й компанія не опублікувала. Штат холдингу – понад 16 000 осіб.

Мажоритарний власник – фонд приватних інвестицій Kohlberg Kravis Roberts (KKR) – володіє 36% акцій Axel Springer. Акції холдингу торгувалися на Франкфуртській фондовій біржі 35 років – до квітня 2020-го. «Відхід із фондового ринку знаменує для нас нову фазу зростання, – заявляв тоді Матіас Депфнер, генеральний директор Axel Springer. – Як тільки ситуація нормалізується після коронакризи, ми зосередимо всю свою увагу на нашій амбітній меті – стати лідером світового ринку цифрової журналістики й цифрових анонсів».

У травні 2021-го Axel Springer вела переговори про купівлю конкурента Politico американського сайту Axios, писала The Information. Оцінка компанії – близько $400 млн.

До кінця року видання BuzzFeed і Forbes планують закінчити злиття зі SPAC-компаніями й вийти на біржу. BuzzFeed розраховує залучити $438 млн інвестицій, Forbes – $600 млн.

У травні 2021 року редакторка-засновниця соціально-політичного медіа «Українська правда» Олена Притула продала видання інвестиційній компанії Dragon Capital Томаша Фіали. Вартість угоди не розголошується. Dragon Capital є власником медіахолдингу «НВ», до якого входять однойменні журнал, портал і радіо. Також у січні цього року Dragon Capital викупила понад 50% акцій компанії-власника видань Finance.ua, Minfin.com.ua, фінансової мережі Finline та організатора офлайн-конференцій Bank Online.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні