Категорія
Новини
Дата

Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Причина – потенційна загроза енергобезпеці

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), до 1 жовтня заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, пише Інтерфакс-Україна.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Постанова анулює результати річних аукціонів, на яких розподілили пропускну здатність на 2021 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства. Зокрема, з Росії та Білорусі. 
  • Переможцям аукціону відшкодують кошти, які вони сплатили за пропускну здатність, розподілену на річних аукціонах.
  • Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк пояснив, що це рішення ухвалене з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся з таким проханням.
  • За словами Галущенка, орієнтація на імпорт електроенергії з країн, які не є сторонами Енергетичного товариства, суперечить стратегічним цілям України в сфері енергетики, зокрема, синхронізації енергосистеми України та Європи, а також потенційно загрожує енергетичній безпеці.
  • При цьому Тарасюк не виключив, що НКРЕКП продовжить обмеження й після 1 жовтня.
  • Обмеження імпорту не матиме впливу на ринок, оскільки в Україні очікується профіцит електроенергії до жовтня, зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово комунальних послуг Андрій Герус.

Контекст

Після припинення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі у 2015 році поставки відновили з жовтня 2019-го до березня 2020 року. Потім НКРЕКП до 31 грудня 2020-го знову заборонила імпорт із цих країн. Як наслідок, із січня українські компанії відновили імпорт з Білорусі, а з лютого і з Росії.

12 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо сертифікації оператора передавання електроенергії відповідно до вимог ЄС. Документ, серед іншого, дозволяє НКРЕКП припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. 

Колишня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець називала імпорт електроенергії з РФ однією з причин кризи на енергоринку України навесні 2020 року. Зокрема, одним із факторів, що призвели до призупинення роботи низки шахт та масових страйків шахтарів. Натомість Герус наголошує, що імпорт «не винен» у зупинці шахт та енергокризі. За його словами, якщо імпорт з однієї країни не перевищує пʼяти відсотків споживання, то він не становить загрози енергетичній безпеці України. Голова НКПЕКП Тарасюк раніше заявляв, що імпорт електроенергії з Росії та Білорусі необхідний для забезпечення на ринку конкуренції.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні