Категорія
Новини
Дата

Україна заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Причина – потенційна загроза енергобезпеці

1 хв читання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), до 1 жовтня заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, пише Інтерфакс-Україна.

Ключові факти

  • Постанова анулює результати річних аукціонів, на яких розподілили пропускну здатність на 2021 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства. Зокрема, з Росії та Білорусі. 
  • Переможцям аукціону відшкодують кошти, які вони сплатили за пропускну здатність, розподілену на річних аукціонах.
  • Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк пояснив, що це рішення ухвалене з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся з таким проханням.
  • За словами Галущенка, орієнтація на імпорт електроенергії з країн, які не є сторонами Енергетичного товариства, суперечить стратегічним цілям України в сфері енергетики, зокрема, синхронізації енергосистеми України та Європи, а також потенційно загрожує енергетичній безпеці.
  • При цьому Тарасюк не виключив, що НКРЕКП продовжить обмеження й після 1 жовтня.
  • Обмеження імпорту не матиме впливу на ринок, оскільки в Україні очікується профіцит електроенергії до жовтня, зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово комунальних послуг Андрій Герус.

Контекст

Після припинення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі у 2015 році поставки відновили з жовтня 2019-го до березня 2020 року. Потім НКРЕКП до 31 грудня 2020-го знову заборонила імпорт із цих країн. Як наслідок, із січня українські компанії відновили імпорт з Білорусі, а з лютого і з Росії.

12 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо сертифікації оператора передавання електроенергії відповідно до вимог ЄС. Документ, серед іншого, дозволяє НКРЕКП припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. 

Колишня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець називала імпорт електроенергії з РФ однією з причин кризи на енергоринку України навесні 2020 року. Зокрема, одним із факторів, що призвели до призупинення роботи низки шахт та масових страйків шахтарів. Натомість Герус наголошує, що імпорт «не винен» у зупинці шахт та енергокризі. За його словами, якщо імпорт з однієї країни не перевищує пʼяти відсотків споживання, то він не становить загрози енергетичній безпеці України. Голова НКПЕКП Тарасюк раніше заявляв, що імпорт електроенергії з Росії та Білорусі необхідний для забезпечення на ринку конкуренції.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні