Категорія
Новини
Дата

Нобелівську премію миру присудили організації Nihon Hidankyo, що обʼєднує жертв ядерних бомбардувань у Японії

1 хв читання

Нобелівський комітет 11 жовтня оголосив лауреата Нобелівської премії миру за 2024 рік. Премію присудили японській асоціації Nihon Hidankyo, що обʼєднує різні організації японців, які пережили атомні бомбардування. Про це йдеться у пресрелізі комітету.  

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Премію присудили «за зусилля зі створення світу, вільного від ядерної зброї, і за свідчення того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна застосовуватися».
  • Так комітет хоче вшанувати памʼять усіх тих, хто вижив, хто, попри фізичні страждання та гіркоту спогадів, вирішив використати свій отриманий дорогою ціною досвід, щоб зміцнити надію і прагнення до миру.

Контекст

Японська конфедерація організацій жертв атомних і водневих бомб була створена у 1956 році. Пізніше назву скоротили японською мовою – «Ніхон Хіданкьо». З часом вона стала найбільшою та найвпливовішою організацією хібакуся в Японії. «Ніхон Хіданкьо» надала тисячі свідчень, опублікувала резолюції та публічні звернення, щоб нагадати світу про необхідність ядерного роззброєння.

На Нобелівську премію миру 2024 року було номіновано 285 кандидатів: 196 фізичних осіб і 89 організацій. Повний список кандидатів традиційно тримається в секреті 50 років.

У 2023 році Нобелівську премію миру присудили іранській правозахисниці та віцепрезидентці правозахисного центру «Захисники прав людини» Наргіз Мохаммаді. Вона перебуває під вартою в Ірані з листопада 2021 року. У 2022-му премію отримали українська організація «Центр громадянських свобод», білоруський правозахисник, голова правозахисного центру «Весна» Олесь Бєляцький і російська організація «Меморіал».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд