Категорія
Новини
Дата

Нобелівську премію з економіки здобула американка Клаудія Голдін «за дослідження ролі жінок на ринку праці»

Лауреатом Нобелівської премії з економіки у 2023 році стала американка, професор Гарвардського університету Клаудія Голдін. Її нагородили «за дослідження ролі жінок на ринку праці».

Ключові факти

  • Голдін «розкрила ключові причини гендерних відмінностей на ринку праці», – йдеться у повідомленні Нобелівського комітету. Її нагородили за те, що вона першою подала всеосяжний звіт про те, як змінювалися протягом століть відмінності в оплаті праці чоловіків і жінок й рівень їхньої зайнятості та причини того, що чоловіки в середньому, як і раніше, заробляють більше, а жінки недопредставлені на світовому ринку праці.
  • «Завдяки новаторському дослідженню Клаудії Голдін ми тепер знаємо набагато більше про фактори, що лежать в основі, і про те, які барʼєри, можливо, потрібно усунути в майбутньому», – прокоментував вибір голова комітету з премії в галузі економічних наук Якоб Свенссон.
Нобелівську премію з економіки здобула американка Клаудія Голдін «за дослідження ролі жінок на ринку праці» /Фото 1

Нобелівську премію з економіки присуджено Клаудії Голдін. Фото: Getty Images

Контекст

Премія з економіки імені Альфреда Нобеля закриває нобелівський тиждень. Урочиста церемонія вручення всіх Нобелівських премій, крім премії миру, відбудеться 10 грудня у Стокгольмі. Того ж дня в Осло відбудеться нагородження премією миру. 2023 року її лауреатом стала правозахисниця з Ірану Наргіз Мохаммаді.

Минулого року Нобелівську премію з економіки розділили Бен Бернанке, колишній голова Федеральної резервної системи США (зараз співробітник Інституту Брукінгса), а також професори Дуглас Даймонд (Університет Чикаго) і Філіп Дибвіг (Університет Вашингтона в Сент-Луїсі) за роботу в галузі банківської справи на тему регулювання центрального банку (або його відсутності). 

Даймонд і Дибвіг розробили модель, яка пояснює, чому існують банки, а також пояснили їхню вразливість до чуток і спекуляцій. Робота науковців привела до розбудови системи страхування вкладів для зміцнення довіри до банківських установ. Дослідження ж Бернанке були зосереджені на ролі центральних банків у підтримці порядку в банківській галузі в нормальний час і під час криз. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні