Категорія
Новини
Дата

Норвегія підвищила ставки до найвищого рівня за десятиліття, щоб зупинити інфляцію

Банк Норвегії підвищив базову процентну ставку в четвер на пів відсотка до 1,75%, повернувшись до рівня березня 2012 року. Облікову ставку можуть підвищити у вересні, пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Це вже друге підвищення ставки на пів пункту за три місяці.
  • Крок вказує на потребу зупинити зростання цін у Норвегії, яке досягло 34-річного максимуму, йдеться в матеріалі.
  • «Ми вважаємо, що Банк Норвегії проведе ще одне підвищення ставок на 50 б.п. у вересні, а потім відновить підвищення на 25 б.п. із листопада. Пік ключової ставки в Норвегії, ймовірно, зупиниться на рівні близько 3% за збалансованих ризиків», – заявили економісти Nordea. 
  • Крона, яка з липня демонструвала кращу динаміку серед валют G10, зміцнилася після цього оголошення, торгуючись на 0,3% вище відносно євро на рівні 9,8580.
  • Рішення щодо процентної ставки було прийнято у четвер на так званому проміжному засіданні, на якому не було представлено оновлених економічних перспектив або прогнозів динаміки відсоткових ставок.

Контекст

У Норвегії зростає занепокоєння через те, що багата на викопне паливо економіка, яка краще за інших перенесла пандемію, може «перегоріти», адже відновлення попиту на послуги збігається з рекордними продажами її природного газу і нафти в Європі, яка стикнулася з енергетичною кризою після скорочення постачання з Росії.

Очікується, що Швеція підвищить вартість запозичень на 75 б.п. наступного місяця, Ісландія наступного тижня також може підвищити ключову відсоткову ставку до 5,5%.

Інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Управління національної статистики Великої Британії в середу повідомило, що споживчі ціни в липні зросли на 10,1% проти торішніх, у червні показник становив 9,4%. Дані статистичного агентства Європейського Союзу можуть показати, що річний рівень інфляції в Єврозоні зріс до 8,9% у липні з 8,6% у червні. Інфляція в США, навпаки, знизилася до 8,5% у липні з 9,1% у червні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні