Категорія
Новини
Дата

Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день витоку в трубопроводі Balticconnector

Фахівці норвезької дослідницької організації NORSAR виявили, що у день витоку у трубопроводі Balticconnector в районі газопроводів у східній частині Балтійського моря був вибух, йдеться в повідомленні організації. Науковці зафіксували сейсмічні сигнали.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • NORSAR зафіксувала ймовірний вибух уздовж фінського узбережжя Балтійського моря о 01:20 (за місцевим часом Фінляндії) 8 жовтня. Цей вибух було зафіксовано приблизно за 40 км на північ від Палдіскі, Естонія. Локальна магнітуда події оцінюється в 1, що набагато нижче за вибух на «Північному потоці», виявлений у вересні 2022 року.
Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день витоку в трубопроводі Balticconnector /Фото 1

Фото: NORSAR

  • Подальший аналіз даних продовжується.
  • Сейсмологи також оприлюднили карту із ймовірним місцем сейсмічної події (жовта зірка) разом із трубопроводом Balticconnector (зелена лінія) та трубопроводом «Північний потік» (чорна лінія).
Норвезькі сейсмологи зафіксували вибух у день витоку в трубопроводі Balticconnector /Фото 2

Фото: NORSAR

Контекст

Трубопровід Balticconnector був введений в експлуатацію трохи більше трьох років тому.

Хоча країни Балтії та Фінляндія скоротили залежність від російського газу ще до припинення імпорту зі свого східного сусіда, вони все частіше отримують скраплений природний газ із США. Трубопровід звʼязав новий термінал щодо імпорту СПГ у Фінляндії з Естонією. За останній рік аналогічні плавучі термінали були створені по всій Європі, зокрема в Німеччині.

Росія припинила постачання газу до Фінляндії у травні 2022 року, приблизно через тиждень після того, як скандинавська країна заявила, що подасть заявку на членство в НАТО у відповідь на вторгнення Росії до України. Наразі регіон все більше залежить від постачання газу із США.

Вранці в неділю, 8 жовтня, на трубопроводі Фінляндія–Естонія був виявлений витік. Фінляндія перебуває в стані підвищеної готовності, оскільки підозрює, що витік газопроводу в Балтійському морі був викликаний диверсією, що посилює побоювання щодо безпеки європейської енергетичної інфраструктури. Премʼєр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що витік стався через зовнішній чинник, і відмовився припускати, хто може нести відповідальність.

Ціни на газ у Європі підскочили на 12,5% через побоювання щодо безпеки підводної інфраструктури, особливо у контексті війни в Україні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні