Категорія
Новини
Дата

Німеччина завершила будівництво першого СПГ-терміналу

У порту Вільгельмсгафен за рекордно короткий термін завершили будівництво першого плавучого термінала для приймання скрапленого природного газу, пише The Guardian. Німецькі урядовці впевнені, що він матиме центральне значення задля забезпечення енергопостачання цієї зими.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міністр економіки і енергетики Німеччини Роберт Габек описав перший із пʼяти запланованих терміналів як «основу для забезпечення безпеки наших постачань енергії цієї зими», оскільки Німеччина поспішає знайти альтернативи російському трубопровідному газу, на який вона покладалася протягом багатьох років, допоки постачання не було зупинено після вторгнення в Україну.
  • Пірс у Вільгельмсгафені було розширено, щоб забезпечити місце для швартування плавучої установки для зберігання та регазифікації (FSRU), центрального компонента для транспортування СПГ морем та його перекачування на сушу. 
  • Габек сказав, що будівництво відбувалося з «неймовірною швидкістю», і назвав це доказом того, що Німеччина здатна «швидко та з високим ступенем рішучості просувати інфраструктурні проєкти».
  • Уряд працює над введенням у порти Німеччини пʼяти плавучих терміналів СПГ, кожен потужністю не менше ніж 5 млрд куб. м на рік.
  • Очікується, що термінал у Вільгельмсхафені та ще один у Брунсбюттелі будуть введені в експлуатацію на початку наступного року. Третій та четвертий FSRU мають бути відкриті в портах Штаде та Любмін і, як очікується, будуть введені в експлуатацію до кінця 2023 року. Пʼятий теж буде розташований у Вільгельмсгафені і має бути введений в експлуатацію до четвертого кварталу наступного року.
  • Зазначається, що державні термінали забезпечуватимуть загалом 25 млрд куб. м на рік і разом із приватними установками покриють близько третини потреб Німеччини в газі.

Контекст

Уряд і Федеральне агентство, що відповідає за енергетику, сподіваються, що існуючих поставок, СПГ разом з економією, яку роблять промисловість та приватні будинки, буде достатньо, щоб пережити зиму найбільшою економікою Європи.

Раніше Німеччина отримувала майже третину своїх постачань природного газу трубопроводом із РФ. Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС: зокрема, збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн – членів блоку.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні