Категорія
Новини
Дата

«Це може статися і знову». Фінляндія розцінює як саботаж витік газу в трубопроводі Balticconnector

Фінляндія перебуває в стані підвищеної готовності, оскільки підозрює, що витік газопроводу в Балтійському морі був викликаний диверсією, що посилює побоювання щодо безпеки європейської енергетичної інфраструктури, пише Bloomberg. Витік був виявлений на трубопроводі Фінляндія–Естонія вранці в неділю, 8 жовтня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Джерела повідомили у вівторок, що розслідування продовжується на підставі того, що це була диверсія. Премʼєр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив, що витік стався через зовнішній чинник, і відмовився припускати, хто може нести відповідальність.
  • «Має сенс підвищити безпеку постачання та захистити критично важливу інфраструктуру, – сказав Орпо. – Мудрий готується. Якщо станеться щось подібне, поки що незрозуміле, то це може статися і знову».
  • Ціни на газ у Європі підскочили на 12,5% через побоювання щодо безпеки підводної інфраструктури, особливо у контексті війни в Україні. Після вибухів на трубопроводі «Північний потік» із Росії до Німеччини минулого року, відповідальність за які досі не встановлена, європейські країни посилили захист своїх ключових обʼєктів.
  • Президент Фінляндії Саулі Ніїністо розмовляв у вівторок із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, і група заявила, що ділиться інформацією і «готова» підтримати своїх союзників.
  • «Збитки, завдані підводній інфраструктурі, були сприйняті серйозно. Цілком імовірно, що пошкодження газопроводу та телекомунікаційного кабелю є результатом зовнішнього впливу», – заявив він.
  • Члени Організації Північноатлантичного договору посилили моніторинг енергетичної інфраструктури з використанням супутників, літаків, кораблів та підводних човнів, зокрема, обʼєктів у Північному та Балтійському морях.

Контекст

Трубопровід Balticconnector був введений в експлуатацію трохи більше трьох років тому.

Хоча країни Балтії та Фінляндія скоротили залежність від російського газу ще до припинення імпорту зі свого східного сусіда, вони все частіше отримують скраплений природний газ із США. Трубопровід звʼязав новий термінал щодо імпорту СПГ у Фінляндії з Естонією. За останній рік аналогічні плавучі термінали були створені по всій Європі, зокрема в Німеччині.

Росія припинила постачання газу до Фінляндії у травні 2022 року, приблизно через тиждень після того, як скандинавська країна заявила, що подасть заявку на членство в НАТО у відповідь на вторгнення Росії до України. Наразі регіон все більше залежить від постачання газу зі США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні