«Новий рівень». У МЗС фіксують здійснення російськими хакерами складніших кібератак /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Новий рівень». У МЗС фіксують здійснення російськими хакерами складніших кібератак

Getty Images

Хакери продовжують атакувати урядові органи України, служби безпеки та комерційні підприємства, зокрема фінансові установи, щоб спробувати порушити роботу служб та отримати персональні дані, повідомив Bloomberg заступник міністра закордонних справ із питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Антон Демьохін. З початку минулого року було зафіксовано майже 4000 кібератак.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За його словами, хоча Україна значною мірою здатна стримувати подібні спроби, «вони ефективні в тому сенсі, що ми докладаємо багато зусиль», щоб запобігти їм.
  • «У цьому сенсі так, вони забирають наш час, увагу та ресурси», – сказав Демьохін. За його словами, інциденти стали більш скоординованими: кілька хакерів у різних місцях одночасно атакують різні частини однієї і тієї ж інфраструктури.
  • За словами Демьохіна, інші зловмисники залишили в інформаційних системах сплячі віруси, які активуються після початку операції. «Коли ви складаєте все це разом, ви розумієте, що це новий рівень складності».
  • У період із січня 2022 рок до вересня цього року в Україні було зареєстровано 3974 кіберінциденти, більшість з яких було скоєно російськими зловмисниками, згідно з урядовими даними, з якими ознайомився Bloomberg.
  • На початку вторгнення кількість кібератак зросла втричі. У першій половині цього року відбулося зрушення у бік операцій з отримання інформації про російських шпигунів і докази воєнних злочинів.
  • Кремль та російські військові регулярно заперечують свою причетність до хакерських операцій.

Контекст

Протягом 2022 року Україна стикнулася з 7000 кібератак на інформаційну інфраструктуру. За минулий рік в Україні було зареєстровано у 2,8 раза більше кіберінцидентів, ніж у 2021-му. Подій, геолокація яких пов’язана з РФ, побільшало на 26%, повідомляла пресслужба Державної служби спецзв’язку і захисту інформації України.

У березні Білий дім оголосив про нову стратегію кібербезпеки в рамках останніх зусиль уряду США щодо зміцнення свого кіберзахисту на тлі неухильного зростання атак хакерів і цифрових злочинів, спрямованих проти країни. Стратегія називає Китай та Росію найбільш серйозними загрозами кібербезпеці США.

За даними Мінцифри, включно з анонсованою у червні фінансовою підтримкою, з лютого 2022 року загальна сума допомоги США становитиме $82 млн на вдосконалення кіберстійкості України та понад $120 млн з 2016 року. Це дало змогу посилити кіберспроможності України, вчасно виявляти кіберінциденти та загрози й реагувати на них. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні