Категорія
Новини
Дата

У 2022 році кількість кібератак на Україну зросла майже втричі. 90% хакерських груп з РФ контролюють силовики

Протягом 2022 року в Україні сталося майже втричі більше кіберінцидентів, ніж у 2021-му. Подій, геолокація яких пов’язана з РФ, побільшало на 26%. Про це повідомляє пресслужба Державної служби спецзв’язку і захисту інформації України, йдеться у редакційному матеріалі Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Протягом 2022 року Україна стикнулася з 7000 кібератак на інформаційну інфраструктуру. За минулий рік в Україні було зареєстровано у 2,8 раза більше кіберінцидентів, ніж у 2021-му. 
  • З 24 лютого і до кінця 2022 року урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA опрацювала 2194 кіберінциденти. З них 120 стосувалися фінансового сектору, 156 – комерційних організацій та 92 – сектору телекомунікацій і розробки програмного забезпечення.
  • Україна – друга серед найбільш атакованих країн світу після США, каже технічний директор IT-компанії UNITY-BARS, що розробляє ПЗ для фінансових установ, Олег Музика. У 2022 році кібератак побільшало у 3,5 рази порівняно з 2021-м – на фінансовий сектор України припадає 5% усіх атак, на ІТ-галузь – 10%, констатують у UNITY-BARS.
  • Найчатіше кібершахраї отримують доступ до організацій-жертв завдяки таргетованому фішингу. Хакери втручаються у системи, розповсюджують шкідливе програмне забезпечення, щоб шпигувати, збирати дані чи використовувати вразливості сервісів, розповідають у Держспецзв’язку.
  • З початку 2023 року (порівняно з ІV кварталом 2022-го) кібератак від проросійських угруповань поменшало, але вони систематичні та інтенсивні. За І квартал цього року фахівці CERT-UA опрацювали 549 кібератак, серед яких 13 – на фінсектор, 23 – на комерційний сектор і 11 – на розробників програмного забезпечення.
  • Цьогоріч, крім банків, кіберзлочинці атакують страхові компанії і розробників ПЗ для банків, кажуть у НБУ. Високоактивними є кібератаки, спрямовані на викрадення коштів.

Контекст

За даними НБУ, у 2021 році міжнародні хакерські групи, націлені на шантаж і вимагання, були неактивними. Натомість високою була активність груп, націлених на викрадення даних. У 2021-му фахівці CERT-UA опрацювали 1374 кібератаки, зокрема 78 атак на фінансовий сектор, 80 атак на комерційні організації, 39 – на розробників ПЗ. 

Цього року CERT-UA відстежує зловмисну активність понад 85 груп, більшість з яких пов’язані з Росією. 90% хакерських угруповань РФ належать до силових структур і узгоджують дії з воєнним командуванням країни-агресора. У Нацбанку кажуть, що хакери, котрі атакують Україну з метою викрадення грошей, координуються Росією, хоча до 2022-го такого не спостерігалося.

У Держспецзв’язку припускають, що збільшення фішингових атак та компрометації акаунтів, спрямованих на банківську систему України, можуть свідчити про те, що росіяни планують зламати ресурси комерційних організацій та атакувати їх, щоб викрасти гроші. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні