Категорія
Новини
Дата

Novus отримав другий кредит від Ощадбанку за програмою «5-7-9». Мережа поповнить обігові кошти на 400 млн грн (Доповнено)

Novus отримав другу відновлювальну кредитну лінію на 400 млн грн від держаного Ощадбанку для поповнення обігових коштів, йдеться у пресрелізі банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ощадбанк уклав з торговельною мережею Novus кредитну угоду на 400 млн грн у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Це вже друга така кредитна угода з початку великої війни.
  • Ритейлер отримав фінансування для поповнення обігових коштів. Novus, чиї торгові площі становлять більш ніж 160 000 кв. м, є найбільшим клієнтом Ощадбанку за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», зазначають у пресслужбі банку.
  • Доповнено. «Кредит планується використовувати для поповнення обігових коштів, першочерговою метою є підготовка до осінньо-зимового періоду та можливих блекаутів, що включає формування достатнього запасу продукції першої необхідності», – сказали у пресслужбі Novus.

Контекст

Першу кредитну угоду від Ощадбанку Novus отримав у липні 2022 року на суму 500 млн грн терміном на один рік. Таким чином, ритейлер отримав найбільшу фінансову допомогу, порівняно з іншими українськими торговельними мережами, писав Forbes. 

З лютого минулого року Ощадбанк уклав з чотирма торговельними мережами продовольчого рітейлу договори за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» на загальну суму понад 2 млрд грн. Наприклад, одеський ритейлер «Таврія Плюс» отримав три кредити на загальну суму 480 млн грн, львівська мережа «Рукавичка» отримала два кредити на 300 млн грн, а Varus – на 297 млн грн.

На початку липня 2023 року уряд та МВФ оновили меморандум щодо чотирирічної програми підтримки України на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну пропозицій, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою «5-7-9».

«Актуальність програми «5-7-9» для ритейлерів вже спадає, адже вона була нагально потрібна в першу чергу для стабілізації ситуації з початком великої війни. Якщо відбудеться поступове зниження облікової ставки, як планує НБУ, це матиме вплив на зниження вартості кредитування прогнозно до 16–18% на кінець року», – розповідав Forbes заступник голови правління, відповідальний за корпоративний бізнес Ощадбанку Юрій Каціон. 

На привабливість програми можуть вплинути й інші проблеми – вона поступово стає надто великою та починає непокоїти міжнародних кредиторів України. Кожен четвертий кредит субсидується державою, це нездорово та дорого для держави, розповідав в інтерв’ю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован.

У Мінекономіки готують окрему програму для великого бізнесу. «Зокрема для енергетичних компаній, відновлення критичної інфраструктури, наприклад, портової, яка була зруйнована під час війни, – розповідала міністерка економіки Юлія Свириденко. – Вже дивимося на бюджетні можливості та спілкуємося з ринком».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні