Категорія
Новини
Дата

Varus залучив майже 300 млн грн кредиту за програмою «5-7-9» і розрахувався з постачальниками

Ощадбанк відкрив ТОВ «Омега» (власник супермаркетів Varus) відновлювальну кредитну лінію на 297 млн грн. Ритейлер спрямував кошти на розрахунки з постачальниками за товари, розповіли Forbes у пресслужбі Varus.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Ощадбанк і Varus уклали кредитний договір на 297 млн грн у межах держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%». Ритейлер отримав кредит строком на 12 місяців для поповнення обігових коштів і повністю витратив їх на розрахунки з постачальниками товарів, повідомили Forbes у пресслужбі Varus. 
  • Varus став четвертою торговельною мережею з початку великої війни, яка отримала фінансування від Ощадбанку. Держбанк вже уклав договорів кредитування для продуктового ритейлу на 1,6 млрд грн.
  • Загалом з початку 2023 року обсяг кредитних угод Ощадбанку з великими корпоративними клієнтами сягнув 14,7 млрд грн. Відповідний кредитний портфель збільшився на 24% порівняно з 2022-м, до 56,6 млрд грн.

Контекст 

На початку липня 2023 року уряд та МВФ оновили меморандум щодо чотирирічної програми підтримки України на $15,6 млрд. Питання «5-7-9» – один із чотирьох нових маяків для подальших переглядів програми. Фонд очікує від Кабміну пропозицій, як стримати потенційні фіскальні ризики, пов’язані з програмою «5-7-9».

«Якщо у 2020-му через програму видавалося 5% усіх нових кредитів, то зараз це понад 26%, – пояснював в інтервʼю Forbes заступник директора-розпорядника МВФ від України Владислав Рашкован. – Тобто кожен четвертий кредит субсидується державою – це нездорово та дорого для держави».

У Мінекономіки готують окрему програму для великого бізнесу. «Зокрема для енергетичних компаній, відновлення критичної інфраструктури, наприклад, портової, яка була зруйнована під час війни, – розповідала міністерка економіки Юлія Свириденко. – Вже дивимося на бюджетні можливості та спілкуємося з ринком».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні