Категорія
Новини
Дата

ОАЕ вперше за кілька років надали ліцензію іноземному банку. Ним став російський МТС-банк

Обʼєднані Арабські Емірати затвердили ліцензію для МТС-банку, який є дочірньою компанією найбільшого російського оператора мобільного звʼязку. Рішення Центробанку ОАЕ може посилити стурбованість західних країн щодо перетворення країни на потенційну фінансову гавань для Москви, пише Financial Times

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційні особи та керівники заявили, що рішення центрального банку видати банківську ліцензію кредитору, на якого не поширюються західні санкції, «задовольнить попит, що росте, на фінансові послуги з боку російських експатріантів». 
  • «Уся справа в бізнес-кейсі та кількості росіян, які мешкають тут зараз», – повідомило джерело.
  • Десятки тисяч росіян оселилися в ОАЕ, переважно в Дубаї, за 12 місяців після вторгнення РФ в Україну, щоб уникнути фінансових обмежень у Європі або призову на військову службу в РФ. Багато хто скаржився на труднощі з відкриттям банківських рахунків, особливо корпоративних, у тих кредиторів, які вже працюють у країні. Російський кредитор став першим за кілька років іноземним банком, який одержав ліцензію в ОАЕ.
  • США та європейські країни стурбовані фінансовою взаємодією ОАЕ з Росією, оскільки санкції були посилені після вторгнення.
  • Брайан Нельсон, заступник міністра фінансів США з тероризму та фінансової розвідки, порушив питання про ліцензію російського банку під час візиту до Абу-Дабі минулого тижня. «Він висловив особливе занепокоєння з приводу фінансового звʼязку з Росією, навіть через банки, які не підпадають під санкції», – прокоментувало джерело, знайоме з дискусіями. Нельсон зустрівся з колегами з уряду та фінансовими установами, щоб повідомити про рішучість США застосовувати санкції.

Контекст

ОАЕ минулого року були поставлені під посилений нагляд із боку Цільової групи з фінансових заходів, глобального органу боротьби з відмиванням грошей. Фінансовий центр Близького Сходу сподівався продемонструвати, що він посилив фінансове дотримання та кримінальне переслідування достатньою мірою, щоб вийти з так званого «сірого списку» FATF. Рішення має бути ухвалене у лютому.

За інформацією FT, наявність активів, таких як яхти, що належать російським олігархам, які перебувають під санкціями, викликає побоювання щодо більш глибоких незаконних фінансових звʼязків між ОАЕ та Росією.

Росіяни становили найбільшу частку закордонних покупців нерухомості у Дубаї минулого року, писав Bloomberg із посиланням на дані брокерської компанії Betterhomes. Інтерес росіян до житла у Дубаї різко зріс після війни в Україні, оскільки РФ зіткнулася з ще жорсткішими санкціями, це дало змогу підняти вартість і кількість продажів квадратних метрів до рекордного рівня. Росіяни лідирують серед нерезидентів, які купують нерухомість у Дубаї, європейські покупці також домінували в угодах із нерухомістю в еміраті минулого року. При цьому британські, італійські та французькі покупці-нерезиденти увійшли до першої пʼятірки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні