Категорія
Новини
Дата

Продаж нерухомості в Дубаї зріс до рекордного рівня через збільшення кількості покупців з Росії 

Росіяни становили найбільшу частку закордонних покупців нерухомості у Дубаї минулого року, пише Bloomberg із посиланням на дані брокерської компанії Betterhomes. Інтерес росіян до житла у Дубаї різко зріс після війни в Україні, оскільки РФ зіткнулася з ще жорсткішими санкціями, це допомогло підняти вартість та кількість продажів квадратних метрів до рекордного рівня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними компанії Betterhomes, що базується в Дубаї, минулого року в місті було зареєстровано понад 86 000 угод з продажу житла, що перевищило попередній рекорд у 80 000 у 2009 році. Торік було продано нерухомості на суму близько 208 млрд дирхамів ($56,6 млрд), що майже на 80% більше, ніж 2021 року. Зростання цін сповільнилося до 11% у 2022 році порівняно з 21% роком раніше, йдеться у повідомленні.
  • Ринок нерухомості в Дубаї пішов проти тенденції у більшій частині світу, де вартість житла впала на тлі зростання відсоткових ставок та похмурих перспектив зростання. Ціни та орендна плата в еміраті також підтримуються банкірами, які рятуються від суворих обмежень в Азії, ізраїльськими інвесторами, криптовалютними мільйонерами та керівниками хедж-фондів після того, як місто послабило соціальні обмеження та лібералізувало закони.
Продаж нерухомості в Дубаї зріс до рекордного рівня через збільшення кількості покупців з Росії  /Фото 1
Продаж нерухомості в Дубаї зріс до рекордного рівня через збільшення кількості покупців з Росії  /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
  • В іншому звіті, опублікованому в понеділок, консультант з нерухомості Knight Frank повідомив, що торік у Дубаї було продано рекордну кількість елітних резиденцій, а саме 219, вартістю щонайменше $10 млн. Це більш ніж удвічі перевищує кількість таких покупок у 2021 році.
  • Росіяни лідирують серед нерезидентів, які купують нерухомість у Дубаї, європейські покупці також домінували в угодах з нерухомістю в еміраті минулого року, при цьому британські, італійські та французькі покупці-нерезиденти увійшли до першої пʼятірки. Громадяни Індії посіли третє місце, а китайські покупці випали з першої пʼятірки, оскільки сувора політика країни щодо нульового коронавірусу обмежувала поїздки. Betterhomes очікує повернення китайських інвесторів у Дубаї цього року.
  • На сектор нерухомості припадає близько третини економіки Дубая, одного із семи шейхів, що становлять Обʼєднані Арабські Емірати.

Контекст

Кілька днів тому стало відомо, що у Франції проводять розслідування щодо агентів з нерухомості на Французькій Ривʼєрі, щоб перевірити, чи правильно вони дотримуються санкцій, спрямованих проти деяких їхніх багатих російських клієнтів. Управління боротьби з шахрайством міністерства економіки Франції заявило, що воно провело у вересні «операцію цільових розслідувань» щодо агентств нерухомості в Приморських Альпах – французькому департаменті, який включає ексклюзивний півострів Сен-Жан-Кап-Ферра та Антіб з «Бухтою мільярдерів».

У бюро боротьби з шахрайством кажуть, що «60% перевірених ними агентств або не знали про свої зобовʼязання щодо санкцій, або не виконували їх». Серед порушень було зазначено, що деякі агенти нерухомості не змогли перевірити, чи були імена їхніх клієнтів у реєстрі заморожування активів країни, чи не діяли для введення санкцій.

За останні десятиліття росіяни, які перебувають під санкціями, викупили частину найексклюзивнішої нерухомості на Французькій Ривʼєрі. Зокрема, Роман Абрамович купив Château de la Croë на мисі Антіб на початку 2000-х. У Сен-Жан-Кап-Ферра мільярдер Олександр Пономаренко придбав віллу La Chabanne з видом на Середземне море.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні