Категорія
Новини
Дата

Обмеження ОПЕК+ на видобуток нафти загрожують економічному відновленню – МЕА

1 хв читання

Скорочення видобутку нафти, оголошене виробниками ОПЕК+, може посилити дефіцит нафти, який очікується в другій половині року, пише Reuters з посиланням на звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Це може негативно вплинути на відновлення світової економіки.

Ключові факти

  • МЕА очікує падіння світових поставок нафти на 400 000 барелів на добу до кінця року, з розрахунку на очікуване збільшення видобутку на 1 млн б/д за межами ОПЕК+, починаючи з березня, та зниження на 1,4 млн б/д у нафтовому картелі.
  • Країни-споживачі заявляють, що обмеження поставок сприяє підвищенню ціни та може загрожувати рецесією, тоді як країни ОПЕК+ звинувачують монетарну політику Заходу в нестабільності ринку та інфляції, що знижує вартість нафти, зазначає МЕА.
  • Дефіцит нафти може змусити споживачів до більшої економії. «Це не віщує нічого хорошого економічному відновленню та зростанню», – вважають у МЕА.

Контекст

На початку квітня країни ОПЕК+ сколихнули ринки, оголосивши про скорочення видобутку на 1,16 млн барелів на день на термін з початку травня й до кінця поточного року. Після цього ціни на «чорне золото» стрімко зросли. Таке рішення ухвалене на додачу до скорочення, про яке країни ОПЕК+ домовились у жовтні 2022-го (на 2 млн барелів на добу).

«Цей крок, як і жовтневе скорочення, можна розглядати як ще один чіткий сигнал про те, що Саудівська Аравія та її партнери прагнутимуть скоротити подальші розпродажі», – сказала в коментарі Reuters аналітик канадського банку RBC Capital markets Хеліма Крофт.

У Міжнародному енергетичному агентстві раніше застерігали від такого кроку, звертаючи увагу на відновлення попиту Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні