Категорія
Новини
Дата

Індійські банки рекомендують місцевим НПЗ не купувати російську нафту дорожче за $60 – Bloomberg

Зростання цін на російську нафту після рішення ОПЕК+ щодо скорочення видобування «викликає занепокоєння» в індійських банків. Вони радять нафтопереробним заводам (НПЗ) не купувати її дорожче за $60 за барель, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Один із керівників індійського НПЗ повідомив, що State Bank of India і Bank of Baroda повідомили місцеві НПЗ, що вони не проводитимуть платежі за нафту, ціна якої перевищуватиме ліміт, встановлений західними країнами. 
  • За даними джерела, індійські банки «уважно стежать» за цінами в портах навантаження, перш ніж додати витрати на логістику.
Індійські банки рекомендують місцевим НПЗ не купувати російську нафту дорожче за $60 – Bloomberg /Фото 1

Контекст

З 5 грудня 2022 року набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель. Проте, РФ все ще може транспортувати та продавати нафту за будь-яку ціну, якщо вона не користується послугами та суднами G7 та ЄС.

Дані Міжнародного енергетичного агентства свідчать, що в 2022-му Індія витіснила Європу як головний покупець російської нафти, що поставляється морем. Порівняно з періодом до 24 лютого Індія збільшила імпорт російської нафти в 16 разів. Майже третину нафтового імпорту Індії посідає сировина з РФ.

За даними аналітичної компанії Vortexa, у березні імпорт сирої нафти з РФ до Індії досяг нового максимуму – 1,64 млн барелів на день. Таким чином, РФ шостий місяць поспіль є найбільшим постачальником нафти до Індії. 

На початку квітня країни ОПЕК+ сколихнули ринки, оголосивши про скорочення видобутку на 1,16 млн барелів на день на термін з початку травня й до кінця поточного року. Країни ухвалили таке рішення на додачу до скорочення, про яке країни ОПЕК+ домовились у жовтні 2022-го (на 2 млн барелів на добу). Це призвело до зростання цін на нафту на світовому ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні