Категорія
Новини
Дата

Обмеження p2p-переказів. Forbes отримав перелік можливих критеріїв, за якими під ліміт у 100 000 грн не потраплятимуть волонтери

2 хв читання

Банки не обмежуватимуть волонтерів лімітом 100 000 грн для вихідних платежів з картки на картку, якщо вони відповідатимуть щонайменше двом з п'яти критеріїв, які будуть прописані у постанові Національного банку про обмеження. У відповідності до виконання цих критеріїв банки зможуть робити виключення для клієнтів-волонтерів, йдеться у частині проєкту постанови НБУ, яка є у розпорядженні Forbes.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Яким критеріям треба відповідати волонетрам, щоб не потрапити під обмеження НБУ

  • НБУ планує встановити ліміт у 100 000 грн для вихідних p2p-переказів або «з картки на картку» на місяць. Обмеження Нацбанк анонсував ще у травні мотивуючи це необхідності боротьби зі схемними операціями через так звані картки-дропи, обсяг яких, за оцінкою регулятора, становить 200 млрд грн на рік.
  • Нацбанк планує додати до анонсованих обмежень критерії для волонтерів, аби вони не зачепили їхню діяльність: «Банки вже ведуть внутрішні списки волонтерів, платежі на їхню користь не будуть враховуватись у кількості вихідних переказів з однієї картки», зазначив заступник голови НБУ, Дмитро Олійник у коментарі Forbes 13 серпня.
  • Обмеження для фізичних осіб не застосовуватиметься у двох випадках: якщо офіційно підтверджені доходи клієнта банку перевищують 100 000 грн або якщо він є волонтером.
  • Згідно частини проєкту постанови НБУ, яка є у Forbes банки зможуть визначати чи дійсно фізична особа займається волонтерською діяльністю за умов дотримання нею одночасно щонайменше двох критеріїв з пʼяти. А саме: фізична особа зареєстрована як волонтер; проведення волонтерських зборів – типова діяльність за рахунками такого клієнта; користувач картки надав листа від державного органу/військової частини/благодійного фонду про співпрацю щодо збору коштів; фізична особа надала інформацію про суми, строки, мету збору та подальше використання зібраних коштів; інформація з відкритих джерел (соціальних мереж та Інтернету) підтверджує здійснення волонтерської діяльності та мети зборів. 
  • Банк може відмовити у переказі понад 100 000 грн на вихідні операції в місяць, якщо виявить та підтвердить інформацію про недобросовісну волонтерську діяльність клієнта або невідповідність заявленої мети збору коштів фактичним витратам, йдеться у проєкті постанови.
  • Правління НБУ, ймовірно, ухвалить відповідну постанову про обмеження на p2p-перекази 14 серпня, сказали два співрозмовники Forbes серед посадовців регулятора. Обмеження почнуть діяти через місяць – цей час дається банкам для формування списку клієнтів-волонтерів, уточнив один зі співрозмовників.

Контекст

Топкерівники НБУ пояснюють обмеження боротьбою з «дропами». Це схема, в якій шахраї використовують велику кількість банківських карт, аби приховувати фіктивні платежі, що використовуються у сірому або чорному бізнесі. Їх обсяг Нацбанк оцінює у 200 млрд грн на рік, а середню суму подібних операцію через одну картку-«дропа» – у 2–2,5 млн грн. 

З вересня 2023 року регулятор фіксує аномальне зростання P2P-переказів у системі, кількості карток, з яких їх роблять, а також середніх сум подібних платежів, розповідав Forbes наприкінці травня Олійник із НБУ. «Щомісяця державний бюджет втрачає мільярди, а то й десятки мільярдів гривень через такі тіньові схеми», – зазначав тоді він.

Ймовірні обмеження викликали у волонтерів побоювання, що вони можуть вплинути на перебіг зборів, які часто наповнюються за рахунок значної кількості невеликих платежів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд