Категорія
Новини
Дата

Оборона Києва, санкції Путіну та воєнні злочини РФ. Головні події другого дня відсічі російському вторгненню

Другий день триває оборона української армії від вторгнення військ Російської Федерації. Forbes зібрав головні події доби

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Удари по цивільних обʼєктах

Другий день оборони України від російської агресії минув. Доба розпочалася з ракетного обстрілу Києва близько пʼятої ранку. У місті пролунало кілька потужних вибухів, одна з ракет була збита українськими ППО, однак її уламки потрапили у житловий будинок у Дарницькому районі, що спричинило масштабну пожежу та значні руйнування. Кілька осіб отримали пораннення.

Загалом з початку вторгнення вранці 24 лютого Росія провела понад 400 обстрілів української території. 25 лютого сталися кілька потраплянь у цівільні обʼєкти: у Маріуполі снаряди влучили у багатоповерхівку (без суттєвих руйнувань) та будівлю школі, у Ворзелі на Київщині під обстрілом опинився дитбудинок (ніхто не постраждав – діти та персонал знаходились в іншому приміщенні), у Охтирці Сумської області «Ураганами» обстріляли дитячий садок. Двоє дітей отримали тяжкі поранення, згодом одна дитина загинула.

«Що це за війна проти українськиї дітей? Вони теж неонацисти? Або солдати НАТО, які так загрожували Росії? Вбиті і поранені діти – це вирок цьому вторгненню», – сказав на брифінгу за результатами дня президент Володимир Зеленський.

У Харкові був обстріляний Центр крові та один із навчальних закладів. Голова МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що у двох областях під обстрілом опинилися ликарня та карета «швидкої». Удару зазнали й евакуаційні поїзди, що вивозили людей із Луганської області.

Також постраждали два цивільні судна, що стояли неподалік українських портів під прапорами Панами та Румунії, – у них влучили російські снаряди.

Диверсанти у Києві, бої за Херсон та обстріли Харкова. Ситуація на фронті

«Ця ніч буде більш складною, ніж день», – попередив на опівнічному брифінгу президент Володимир Зеленський. За його словами, загарбники мають намір вчергове атакувати великі українські міста, перш за все – Київ. Про напружену ситуацію увечері 25 лютого повідомив і мер столиці Віталій Кличко. «Ситуація зараз для Києва – без перебільшення – загрозлива», – заявив мер Віталій Кличко. Наступна ніч під ранок буде дуже складною.

Спершу війська загарбників намагалися зайти до столиці з півночі, однак були зупинені поблизу Іванківа. Відступити росіянам довелося під Черніговом. У самому місті після двох влучань снарядів горіла будівля місцевого СБУ. Складна ситуація у Сумах, біля яких окупанти почали лаштувати свої блок-пости. Також у оточенні з самого ранку Конотоп. З іншого напрямку поблизу Києва напруженою залишається ситуація біля Бучі, Ірпеня та Ворзеля: підірвано мости, спалено колони ворожої техніки, відбуваються регулярні обстріли.

Упродовж дня до столиці проникло кілька диверсійних груп росіян. Вперше – близько деятої ранку, коли загарбники прорвалися до столиці на захопленій українській техніці. Вуличні бої з диверсантами точилися прямо у житловій забудові, зокрема у Оболонському, Соломʼянському та Деснянському районах, а також поблизу Центрального залізничного вокзалу. У одному з випадків росіяни навмисне переїхали важкою технікою автомобіль, що рухався зустрічною смугою, не створюючи для них загрози. Постраждалий у тяжкому стані знаходиться у лікарні. Більшість диверсантів зрештою було знешкоджено, однак бої тривають і досі.

Уночі росіяни почали намагатися висадити десант з півдня від Києва – поблизу Василькова. Один із десантних літаків було збито, однак станом на другу ночі 26 лютого біля міста тривали важкі бої.

Кілька диверсійно-розвідувальних груп протягом дня було знешкоджено у Маріуполі, усі спроби росіян протягом дня прорвати оборону поблизу міста виявилися безуспішними. Втім, українські військові чекають на напружену ніч.

Близько 18:00 у Миколаєві висадився ворожий десант. Вранці 24 лютого окупанти поцілили ракетою у військовий аеропорт Кульбакіно. Непередодні у місті було спокійно. У Херсоні після запеклих боїв контроль над переправою до міста було втрачено.

Від самого ранку бої тривалу у Мелітополі Запорізької області. Зрештою росіяни захопили половину міста. Харків продовжує відбивати атаки, місто постійно обстрілюють.

Оборона Києва, санкції Путіну та воєнні злочини РФ. Головні події другого дня відсічі російському вторгненню /Фото 1

Результат ракетного обстрілу у Харкові, фото - Getty Images

За два дні наступальної операції росіяни не змогли досягти жодної стратегічної цілі, вважають українські військові. За півтори доби російська армія, за даними ЗСУ, втратила близько 2800 людей. Дані по втратах України не розголошені.

В Офісі президента підтвердили проблеми з пальним. Зокрема, у столиці багато АЗС не працюють. Ритейлери відзначають певні проблеми з поставками, однак суттєвих складнощів немає. Окремий фронт – фішингова атака. Вранці 25 лютого на електронні адреси українців почали надходити листи з файлами, у яких може бути захований вірус.

Санкції розширюються

США, ЄС та Велика Британія ввели санкції проти Путіна, Лаврова та членів російського Совфеду. Йдеться про заморожування персональних активів.

Щонайменше два найбільші державні банки Китаю обмежують фінансування закупівель російської сировини, пише Bloomberg. Їхні джерела говорять, що Bank of China також обмежив фінансування покупок російської сировини, покликаючись на власну оцінку ризиків. Поки банк не отримав чітких вказівок від китайських регуляторів щодо взаємодії із Росією.

Цього дня Росія втратила членство у Раді Європи, припинила процес вступу до ОЕСP, була дискваліфікована з «Євробачення» і позбулася фіналу футбольної Ліги чемпіонів та сочинського етапу гран-прі Формули-1. Велика Британія, Франція та Італія повідомили, що підтримують відключення Росії від системи SWIFT. Польща, Болгарія та Чехія закривають повітряний простір для літаків російських авіакомпаній.

Литовська платіжна система Paysera з ліцензією у Великій Британії на знак солідарності з Україною припиняє роботу з користувачами у Росії та Білорусі. Банківські карти російських ВТБ, Радкомбанку, Новікомбанку, Промзвʼязок банку, «Открытие» не працюватимуть із сервісами ApplePay та GooglePay.

Російський фондовий ринок різко позитивно відреагував на санкції з боку західних країн у відповідь на вторгнення РФ до України: торги 25 лютого відкрилися зростанням. Індекс Мосбіржі злетів на 20,5%, РТС – на 24,8%, повідомив РБК. Попит на російські папери виріс після відходу на другий план ризиків вторгнення РФ в Україну та оголошення антиросійських санкцій, не таких масштабних, як побоювалися інвестори.

Японія припинить видачу віз окремим громадянам Росії, заморозить активи фінансових організацій (ВЕБ, Промзв‘язок банку та банку «Росія»), запровадить експортний контроль на низку товарів, включно з напівпровідниками, обмежить експорт товарів компаніям, пов’язаним з оборонкою. Санкції проти енергетичного сектора країна поки не вводить.

НБУ відкликав ліцензії у Міжнародного резервного банку (колишній Сбєрбанк) та Промінвестбанку, які знаходятся під контролем держави-агресора. Також регулятор заборонив банкам та фінкомпаніям здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських та білоруських рублів.

Переговори з Путіним

Посеред дня Зеленський звернувся до Путіна російською: «По всій території України йдуть бої. Давайте сідати за стіл перемовин, щоб зупинити загибель людей».

Як зазначив пізніше речник президента РФ, Кремль готовий направити до Мінська російську делегацію на рівні представників Міністерства оборони, МЗС та адміністрації президента. За його словами, йдеться про обговорення «нейтрального статусу» України. Сам Путін напередодні заявив під час переговорів із головою КНР Сі Цзіньпіном, що російська сторона зацікавлена у переговорах з українською на високому рівні.

Водночас Путін продовжив називати українську владу «неонацистами» та «наркоманами», вкотре закликавши українських військових скласти зброю. Голова МЗС країни-агресора Лавров заявив, що РФ «не бачить можливості визнавати демократичним нинішній уряд України».

Пізно ввечері 25 лютого у Офісі президента України заявили, що «сторони консультуються про місце та час проведення переговорного процесу». За інформацією CNN, посередником в перемовинах може виступити премʼєр-міністерка Ізраїлю Наталі Бенет.

Допомога Україні

За даними Bloomberg, Білий дім попередив Конгрес США про необхідність виділення $6,4 млрд на військову допомогу Україні. Франція виділить Україні економічну допомогу у розмірі €1,2 млрд.

До України вже прибула допомога від Польщі – колона вантажівок з боєприпасами, повідомив очільник Міноборони Польщі Маріуш Блащак. НАТО також пообіцяло надати Україні засоби протиповітряної оборони та додаткове озброєння. Альянс, незважаючи на погрози Росії, наполягає на праві України самостійно обирати безпекові союзи.

Мобільні оператори Канади, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Фінляндії, Словаччини, Північної Македонії, Швеції, Литви, Латвії, Чехії, Польщі, Хорватії, Сербії, Боснії і Герцеговини скасували оплату за телефонні дзвінки до України. Ірландія відмінила візи для українців.

Anonymous успішно зламали сайт Міноборони Росії та атакували пропагандистський сайт RT News. Раніше Anonymous написали у Twitter, що почали «кібервійну» проти російської влади і поклали декілька російських державних сайтів.

Тим часом на спецрахунок Нацбанку, відкритий для збору коштів на підтримку української армії, за одну добу надійшло майже 300 млн грн (в еквіваленті).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні