Категорія
Новини
Дата

НАТО наполягає на праві України приєднатись до Альянсу – заява лідерів держав-членів

Північноатлантичний альянс (НАТО) наполягає на праві України самостійно обирати безпекові союзи, до яких вона хоче приєднатися. Навіть незважаючи на війну, яку Росія розгорнула проти України. Про це йдеться у заяві лідерів держав – членів НАТО, ухваленій за підсумками екстреного саміту, який відбувся у віртуальному форматі у п'ятницю, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «НАТО, як і раніше, віддане всім основним принципам європейської безпеки, включно з тим, що кожна країна має право вибирати власні механізми безпеки», – сказано у рішенні держав Альянсу.
  • Росія неодноразово спекулювала, що вважає членство України в НАТО загрозою власній безпеці. У НАТО наголосили, що вважають війну Росії проти України найсерйознішою загрозою євроатлантичній безпеці за останні десятиліття. 
  • Члени Альянсу рішуче засудили повномасштабне вторгнення Росії в Україну, здійснюване за підтримки Білорусі, і закликали припинити воєнні дії.
  • Вони назвали рішення президента Путіна напасти на Україну жахливою стратегічною помилкою, за яку Росії доведеться заплатити велику економічну і політичну ціну, наслідки від чого триватимуть роками.
  • У НАТО підкреслили свою прихильність до статті 5 Вашингтонського договору, пообіцявши захищати всіх союзників. Варто зазначити, що на запрошення Генсекретаря Єнса Столтенберга до саміту приєдналися держави-партнери – Фінляндія і Швеція. Втім, Україну, яка також є близьким партнером Альянсу і безпосередньо потерпає від агресії РФ, на зустріч лідерів Альянсу не запросили.
  • Поміж тим, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що НАТО повинне робити більш конкретні кроки та не обмежуватися заявами щодо України.

Контекст

Лідери європейських країн не готові надавати конкретику щодо вступу України до НАТО, заявив напередодні президент Зеленський. «Я вдячний кожній державі, яка допомагає Україні конкретно, а не просто словами. Але ми залишаємось наодинці у захисті нашої держави», – сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні