Категорія
Новини
Дата

Оборонний комітет Ради виключить із закону про мобілізацію норми щодо електронних повісток і арешту рахунків ухилянтів

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки розглядає рекордні 4195 правок до урядового законопроєкту про мобілізацію. Депутати погодились виключити з документа норми про обов’язкову реєстрацію електронного кабінету для військовозобов’язаних, електронні повістки та арешт банківських рахунків ухилянтів. Про це йдеться в редакційній статті Forbes Ukraine.

Ключові факти 

  • Оборонний комітет вирішив прибрати антиконституційні норми, розповіли нардепи від «Слуги народу» (СН), члени комітету Федір Веніславський та Олександр Федієнко. Зокрема, у законі не буде арешту рахунків, заборони на виїзд за кордон за рішенням військового командування, електронних повісток. 
  • Електронний кабінет військовозобов’язаного з’явиться, але громадяни реєструватимуть його за бажанням, обов’язку робити це не буде, уточнили нардепи.
  • Натомість заборона на керування авто для ухилянтів стала предметом дискусій, і остаточного рішення щодо цієї норми немає, розповіла депутатка комітету від фракції «Голос» Соломія Бобровська. 

Контекст 

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Та після критики, зокрема з боку нардепів і омбудсмена, Рада повернула уряду законопроєкт про мобілізацію на доопрацювання.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію зареєстрували в парламенті. Документ також викликав багато запитань, і народні депутати подали до нього рекордну в історії України кількість правок – 4195. Наразі профільний оборонний комітет Ради розглядає ці правки. Детальніше про те, що вже вирішили депутати комітету, – читайте в матеріалі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні