Ігор Коломойський /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Коломойський не очікував, що держава забере його частку в нафтових компаніях – джерело Forbes

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Бізнесмен Ігор Коломойський розлютився і не очікував рішення про примусове відчуження частки його активів в «Укрнафті» та «Укртатнафті». Про це Forbes розповів співрозмовник близький до підприємця.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Коли рішення стало публічним (про відчуження акцій, – Forbes), він вийшов з рівноваги», – розповів Forbes співрозмовник близький до Коломойського. Той, за його словами, не очікував, що держава забере у нього ці активи.
  • Водночас високопоставлений співрозмовник в Кабміні на правах анонімності розповів Forbes, що за 9 місяців війни «Нафтогаз» не зміг побудувати ефективну комунікацію з групою «Приват», щоб ці підприємства допомагали армії пальним. «Нічого для потреб держави вони не зробили», – каже він. Новий керівник, за його словами, має це виправити. 
  • Уряд очікує, що Корецький спрямує діяльність компаній в першу чергу на задоволення потреб ЗСУ підвищення рівня їх боєздатності, розповіла Forbes Наталія Бойко, радниця премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, членкиня наглядової ради «Укрнафти». 

Контекст

10 листопада стало відомо, що Сергій Корецький очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту». Буквально за пʼять днів до цього декілька великих промислових підприємств примусово перевели у державну власність. Міноборони перебрало на себе контроль над ними на час воєнного стану. Серед них і «Укрнафта» з «Укртатнафтою».

Наприкінці 90-х Корецький прийшов у групу «Континіум», засновану підприємцями Ігорем Єремеєвим і Степаном Іваховим. В 2007 році став гендиректором групи. В 2013 році він очолив мережу заправок WOG. У жовтні 2018 року Корецький звільнився і почав розвивати власну мережу кафе під брендом Idealist Coffee. 

«Укрнафта» – найбільший видобувник нафти в Україні. До відчудження 50% плюс одна акція «Укрнафти» належала державному «Нафтогаз України», групі «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова – близько 42% акцій. Решта – міноритарні акціонери. Але керували «Укрнафтою» лояльні саме до групи «Приват» люди.

Кременчуцький НПЗ, який належить «Укртатнафті» – це найбільший в Україні нафтопереробний завод, який займав понад третину всього українського ринку палива. Forbes оцінює частку Коломойського та Боголюбова в «Укртатнафті» у 28%, стільки ж – у Олександра Ярославського, решта – у НАК «Нафтогаз України». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні