Категорія
Новини
Дата

Українці попри війну несуть гроші в банки. Найбільший приріст показали ПриватБанк та mono, Альфа-банк – відтік

1 хв читання

За лютий – березень 2022 року фізичні особи наростили обсяг гривневих коштів у банках на 55 млрд грн, або на 14%, проте скоротили залишки у валюті на 3%, свідчить статистика Національного банку. Найбільший приріст коштів – у державного ПриватБанку, найбільший відтік – в Альфа-банку, ключові акціонери якого потрапили під антиросійські санкції.

Ключові факти

  • У лютому обсяг коштів фізичних осіб у банках скоротився на 1%, переважно за рахунок відтоку валютних коштів з ПриватБанку на 3 млрд у гривневому еквіваленті.
  • Відтік валютних коштів продовжився й у березні, проте його обсяги скоротились в 14 разів – з 7 млрд до 0,5 млрд у гривневому еквіваленті, і найбільшим показник відтоку став в Альфа-банку – 2,3 млрд у гривневому еквіваленті за два місяці.
  • Найбільший приріст валютних коштів на рахунках фізосіб за два місяці – в Універсал Банку Сергія Тігіпка, на базі якого працює monobank, – плюс 1,3 млрд у гривневому еквіваленті.
  • Найбільший приріст гривневих коштів за два місяці – у державного ПриватБанку (33,6 млрд грн), Універсал Банку (6,6 млрд грн) та Райффайзен Банку (5,4 млрд грн).
  • Серед аутсайдерів, окрім Альфа-банку, одеський банк «Південний» та державний Укргазбанк, з яких вкладники за два місяці забрали 2,1 та 1 млрд грн відповідно.
  • Завдяки заяві НБУ у квітні про відсутність санкцій щодо Альфа-банку та погодженню регулятором довіреної особи Сімеона Дянкова замість російських акціонерів ситуація стабілізувалася, і залишки коштів на поточних рахунках фізосіб в гривні на кінець квітня 2022-ого зросли на 3% — до 11,25 млрд грн, повідомила пресслужба Альфа-банку.
Українці попри війну несуть гроші в банки. Найбільший приріст показали ПриватБанк та mono, Альфа-банк – відтік /Фото 1

Графіка: Ольга Гордієнко/Forbes

Контекст

Обсяг гривневих коштів фізосіб у банках з початку війни виріс на близько 90 млрд грн, сказав заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Частина цих коштів – допомога громадянам від уряду за програмою «єПідтримка» для тих, хто втратив заробітну плату. Для отримання допомоги на 6500 грн до 31 березня 2022-го, повідомила Forbes пресслужба Мінфіну, було отримано майже 5 млн заявок і виділено 22 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні