Категорія
Новини
Дата

Українці попри війну несуть гроші в банки. Найбільший приріст показали ПриватБанк та mono, Альфа-банк – відтік

За лютий – березень 2022 року фізичні особи наростили обсяг гривневих коштів у банках на 55 млрд грн, або на 14%, проте скоротили залишки у валюті на 3%, свідчить статистика Національного банку. Найбільший приріст коштів – у державного ПриватБанку, найбільший відтік – в Альфа-банку, ключові акціонери якого потрапили під антиросійські санкції.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У лютому обсяг коштів фізичних осіб у банках скоротився на 1%, переважно за рахунок відтоку валютних коштів з ПриватБанку на 3 млрд у гривневому еквіваленті.
  • Відтік валютних коштів продовжився й у березні, проте його обсяги скоротились в 14 разів – з 7 млрд до 0,5 млрд у гривневому еквіваленті, і найбільшим показник відтоку став в Альфа-банку – 2,3 млрд у гривневому еквіваленті за два місяці.
  • Найбільший приріст валютних коштів на рахунках фізосіб за два місяці – в Універсал Банку Сергія Тігіпка, на базі якого працює monobank, – плюс 1,3 млрд у гривневому еквіваленті.
  • Найбільший приріст гривневих коштів за два місяці – у державного ПриватБанку (33,6 млрд грн), Універсал Банку (6,6 млрд грн) та Райффайзен Банку (5,4 млрд грн).
  • Серед аутсайдерів, окрім Альфа-банку, одеський банк «Південний» та державний Укргазбанк, з яких вкладники за два місяці забрали 2,1 та 1 млрд грн відповідно.
  • Завдяки заяві НБУ у квітні про відсутність санкцій щодо Альфа-банку та погодженню регулятором довіреної особи Сімеона Дянкова замість російських акціонерів ситуація стабілізувалася, і залишки коштів на поточних рахунках фізосіб в гривні на кінець квітня 2022-ого зросли на 3% — до 11,25 млрд грн, повідомила пресслужба Альфа-банку.
Українці попри війну несуть гроші в банки. Найбільший приріст показали ПриватБанк та mono, Альфа-банк – відтік /Фото 1

Графіка: Ольга Гордієнко/Forbes

Контекст

Обсяг гривневих коштів фізосіб у банках з початку війни виріс на близько 90 млрд грн, сказав заступник голови НБУ Ярослав Матузка.

Частина цих коштів – допомога громадянам від уряду за програмою «єПідтримка» для тих, хто втратив заробітну плату. Для отримання допомоги на 6500 грн до 31 березня 2022-го, повідомила Forbes пресслужба Мінфіну, було отримано майже 5 млн заявок і виділено 22 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні