Категорія
Новини
Дата

Обсяг продажів NFT у першому півріччі зріс у понад 182 рази. Що стимулює попит

Ринок невзаємозамінних токенів (NFT) у першому півріччі 2021 року виріс до приблизно $2,5 млрд. У першій половині 2020-го обсяг склав близько $13,7 млн, пише Reuters з посиланням на дані компанії DappRadar.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Утім обсяг продажів NFT може бути ще більшим, так як DappRadar відстежує лише продажі, які відбуваються в блокчейні. Але деякі транзакції NFT, зокрема на аукціонах, відбуваються поза мережею. Тобто їх необхідно ще додати до статистики.
  • За даними майданчика NonFungible.com, який обʼєднує транзакції NFT у блокчейні Ethereum, з березня кількість покупців складає від 10 000 до 20 000 на тиждень, що перевищує кількість продавців.
  • Щомісячні обсяги продажів на американському торговому майданчику криптотоварами OpenSea в червні досягли рекордного рівня – близько $150 млн.
  • Причини попиту на NFT різні: одні розглядають їх як предмети колекціонування, а інші – як вкладення з метою спекулювання на зростанні цін. 

Контекст

За допомогою NFT активно продаються твори мистецтва та інші речі. Так, засновник Twitter Джек Дорсі продав свій перший твіт у вигляді NFT за $2,9 млн. Бренд Rtfkt Studios, що спеціалізується на створенні віртуальних кросівок, продав колекцію більше ніж 600 пар за понад $3,1 млн. Віртуальні кросівки можна «приміряти» за допомогою фільтрів доповненої реальності в Snapchat та інших застосунках.

На початку лютого актриса та співачка Ліндсі Лохан створила NFT під назвою Lightning і продала за $70 000. Блокчейн-компанія Injective Protocol купила картину Бенксі Morons (White) за $95 000 і спалила її в прямому ефірі. У той же момент за допомогою блокчейну картину перетворили в NFT-токен, який продали за $400 000. 26 березня на аукціоні було продано автопортрет, створений людиноподібним роботом Софією у вигляді NFT, за $688 000. Це перший в історії продаж NFT-твору, створеного за участю штучного інтелекту. Нещодавно британський компʼютерний учений і творець World Wide Web (WWW, або Всесвітня павутина) Тім Бернерс-Лі продав за $5,4 млн вихідний код технології у вигляді NFT на аукціоні Sothebyʼs

Нині рекордна ціна продажу NFT належить цифровому твору Everydays: The First 5000 Days художника Beeple, який пішов з молотка за рекордну суму $69,3 млн. Лот виставив один із найвідоміших аукціонних домів Christie’s

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні