Категорія
Новини
Дата

Очільника китайського забудовника Evergrande підозрюють у переведенні активів у офшори – WSJ

Очільник проблемного китайського забудовника Evergrande Хуей Ка Ян перебуває під слідством за підозрою в переведенні активів в офшор, у той час коли забудовник, який має борги, намагався закінчити свої незавершені проєкти, пише The Wall Street Journal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Минулого тижня компанія повідомила про розслідування щодо свого засновника, але не дала жодних пояснень.
  • Evergrande є одним із багатьох забудовників, які намагаються відновити свої позиції через три роки після того, як луснула бульбашка на ринку житла в Китаї. 
  • «Уряду слід зробити більш рішучі кроки для очищення проблемного сектора нерухомості, дозволяючи розподіляти збитки між забудовниками, банками та іншими зацікавленими сторонами», – сказав Джордж Магнус, колишній головний економіст UBS.
  • Зневіра навколо ринку нерухомості, що в останні роки становив цілу чверть економіки Китаю, загрожує звести нанівець нещодавні поліпшення в обробній промисловості та інших секторах, ставлячи під загрозу довгоочікуване відновлення економіки.
  • У довгостроковій перспективі, як попереджають багато економістів, тривалий спад на ринку нерухомості може сприяти тривалій стагнації в економіці Китаю. Це здатне вплинути на світову економіку у вигляді зниження попиту на сировинні товари та зниження витрат Китаю на товари з США та Європи.
  • Інвестиції у нерухомість за серпень упали на 8,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Продаж будинків у вартісному вираженні серед 100 найбільших забудовників Китаю знизився на 29% у вересні порівняно з роком раніше. До інших забудовників, що потрапили в біду, входить Country Garden, який колись вважався одним з найнадійніших у Китаї.

Контекст

Хуей перетворив Evergrande на найбільшого девелопера Китаю, використовуючи важелі для придбання величезних ділянок землі та поглинання конкурентів. Колись він був другою найбагатшою людиною Азії, але його власний капітал різко впав, коли його імперія нерухомості занепала. За даними Bloomberg Billionaires Index, зараз статки Хуея складають близько $1,8 млрд з $42 млрд у 2017 році. Зобовʼязання Evergrande становлять 2,39 трлн юанів ($327 млрд).

Ситуація погіршилася в 2021 році, коли Evergrande опинився у дефолті, а влада рідної провінції Гуандун провела одну з найбільших реструктуризацій боргу країни.

Центральний банк Китаю звинуватив у занепаді Evergrande «власне погане управління» та «нерозсудливе розширення», а уряд закликав Хуея використати свої статки, щоб допомогти повернути борг інвесторам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні