Категорія
Новини
Дата

Акції китайського девелопера Evergrande зросли на 82% після того, як інший забудовник уникнув дефолту

1 хв читання

Акції проблемного китайського забудовника Evergrande у середу, 6 вересня, зросли на 82%, ставши лідером в індексі Hang Seng, пише CNBC. Це відбулося на тлі позитиву на ринку – забудовнику Country Garden вдалося уникнути дефолту.

Ключові факти

  • Акції компаній-забудовників Country Garden Holdings та Logan Group зросли на 26% та 28%.
  • Відповідно, індекс нерухомості Hang Seng Mainland додав 4%.
  • Девелопер Country Garden виплатив $22,5 млн у вигляді купонних виплат за облігаціями і тим самим уникнув дефолту.
  • Виплати мали бути здійснені в серпні, але компанія встигла зробити платежі за кілька годин до закінчення 30-денного пільгового періоду.

Контекст

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю.

Загальний обсяг заборгованості Evergrande – майже 2 трлн юанів (понад $300 млрд). Станом на середину 2021 року загальні активи компанії складали близько 2,2% від номінального ВВП Китаю (приблизно $323 млрд).

Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів.

Підрозділи девелопера China Evergrande New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services Group відновили торгівлю минулого місяця після 16-місячної зупинки.

Торгівля акціями була призупинена з 21 березня 2022 року, а відновилася після того, як компанія заявила, що виконала всі умови Гонконзької фондової біржі.

28 серпня, у перший день торгів після 17-місячної паузи, акції Evergrande в моменті упали на 87%, до 0,22 гонконзького долара (менше $0,03). Компанія, яка намагається погодити план реструктуризації боргу, втратила $2 млрд ринкової вартості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні