Категорія
Новини
Дата

Очільники МЗС Євросоюзу домовились про використання заморожених російських активів – Боррель

Міністри закордонних справ Євросоюзу досягли згоди щодо використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні, повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель за підсумками зустрічі очільників МЗС країн ЄС у Брюсселі, пише Meduza.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Думаю, я можу сказати, що у нас є політична угода про закінчення роботи на основі пропозиції, яка була внесена у грудні. Йдеться про використання доходів від [заморожених російських активів]», – сказав Боррель.
  • За його словами, обговорення продовжиться на рівні послів країн, але він упевнений, що «угода є близькою».
  • Боррель зазначив, що очікує рішення щодо нього до наступного засідання очільників МЗС, яке відбудеться 19 лютого.

Контекст

Європейський Союз розглядає можливість запровадження податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених активів Центрального банку Росії, приблизно $190 млрд з яких зберігаються у бельгійській кліринговій палаті Euroclear. 

Прогрес у реалізації цієї пропозиції був повільним, оскільки кілька ключових держав-членів, включаючи Німеччину та Францію, а також Європейський центральний банк, стурбовані тим, як цей крок може вплинути на стабільність єврозони. Також є побоювання, що Москва може вжити заходів у відповідь, конфіскувавши кошти, заблоковані в Росії.

Очікується, що цю тему буде піднято на зустрічі лідерів «Великої сімки» напередодні річниці вторгнення Росії в Україну наступного місяця.

Водночас Росія вже розробляє судовий позов, щоб перешкодити будь-яким спробам США чи Європи конфіскувати частину заморожених активів центрального банку у розмірі $300 млрд на користь України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні