Категорія
Новини
Дата

«€6-8 млрд на рік». Єврорада може оперативно схвалити рішення про надання Україні доходів від заморожених активів РФ – посол в ЄС

Єврорада може швидко схвалити пропозицію Єврокомісії використовувати доходи від заморожених в ЄС російських активів для надання допомоги Україні. Наразі таких активів близько €200 млрд з €300 млрд. Про це розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В ЄС знаходяться близько €200 з €300 млрд заморожених російських активів. Передати Україні самі активи складно через норми міжнародного права та юрисдикційні імунітети РФ, розповів Ченцов.
  • Поки держави ЄС та G7 консультуються, як легально зняти цю перешкоду, Єврокомісія на грудневому саміті ЄС внесла пропозицію використовувати доходи від заморожених активів.
  • Якщо брати 3-4% річних від активів у €200 млрд, може йтися про €6-8 млрд на рік, називає можливий порядок сум Ченцов.
  • «Гадаю, Єврорада оперативно схвалить пропозицію про використання цих коштів», – каже посол.
  • У разі схвалення далі відбуватиметься дискусія, через який інструмент і на що саме спрямовувати ці кошти.

Контекст

Обговорення можливості використання заморожених російських активів – у центрі уваги через проблеми з виділенням Україні фінансування у Конгресі США ($61,7 млрд) та ЄС (€50 млрд). Білий дім наразі підтримує закон, який дозволить йому конфіскувати деякі російські активи. Та хоче скоординувати цей крок із союзниками G7, особливо в Європі.

Рішення про конфіскацію буде складним, має бути скоординованим та потребуватиме роботи багатьох юристів, зазначила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі спецпредставниця США з відбудови України Пенні Пріцкер.

Значна частина заморожених в ЄС активів Центробанку РФ — на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року.

Єврокомісія заявила, що «вивчає способи використання російських заморожених та знерухомлених активів», щоб «гарантувати, що Росія відшкодує збитки, завдані Україні». Зазначається, що переговори з міжнародними партнерами продовжуються, але вони «складні як з юридичного, так і з технічного погляду». Чиновники ЄС мають намір подати більш конкретні пропозиції щодо російських активів на зустрічі лідерів ЄС наприкінці червня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні