Білий дім підтримує закон про конфіскацію заморожених російських активів на користь України – Bloomberg /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Білий дім підтримує закон про конфіскацію заморожених російських активів на користь України – Bloomberg

Колаж Анна Наконечна

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати заморожені російські активи на суму близько $300 млрд, щоб спрямувати їх на відновлення України, пише Bloomberg. Білий дім намагається заручитися підтримкою в Конгресі для подальшого фінансування України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Адміністрація «в принципі» вітає законопроєкт, який дозволить їй конфіскувати кошти, йшлося в документі Ради національної безпеки сенатському комітету з міжнародних відносин у листопаді.
  • «Законопроєкт надасть повноваження, необхідні виконавчій владі для конфіскації російських суверенних активів на користь України», – йдеться у меморандумі РНБ.
  • Підтримка Байденом цього кроку виникла після того, як республіканці в Конгресі заблокували фінансування України на понад $60 млрд, частково через побоювання, що Вашингтон зазнає надто великого фінансового навантаження.
  • Білий дім намагається збалансувати рішення із побоюваннями, що цей крок може зіпсувати репутацію фінансової системи США та спровокувати втечу від долара. Адміністрація також хоче погодити цей крок із союзниками по «Великій сімці», особливо в Європі, де зберігається близько $200 млрд заморожених російських активів і де підтримка конфіскації, особливо в односторонньому порядку, була прохолодною.
  • «Разом із нашими партнерами з «Великої сімки» ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам та міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від Росії», – йдеться у заяві Держдепартаменту.

Контекст

Європейський Союз розглядає можливість запровадження податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених активів Центрального банку Росії, приблизно $190 млрд з яких зберігаються у бельгійській кліринговій палаті Euroclear. 

Прогрес у реалізації цієї пропозиції був повільним, оскільки кілька ключових держав-членів, включаючи Німеччину та Францію, а також Європейський центральний банк, стурбовані тим, як цей крок може вплинути на стабільність єврозони. Також є побоювання, що Москва може вжити заходів у відповідь, конфіскувавши кошти, заблоковані в Росії.

Очікується, що цю тему буде піднято на зустрічі лідерів «Великої сімки» напередодні річниці вторгнення Росії в Україну наступного місяця, повідомило джерело.

У минулому представники адміністрації, у тому числі міністр фінансів Джанет Єллен, заявляли, що чинне законодавство США не допускає конфіскації суверенних активів, які були заморожені після вторгнення Росії до України у лютому 2022 року. Цього літа позиція Білого дому почала змінюватися, коли стало зрозуміло, що республіканці не наважуються затвердити збільшення фінансування для Києва, за словами джерела.

У понеділок Єллен заявила, що хотіла б побачити оцінку потенційних ризиків, повʼязаних з міжнародною роллю долара, та можливість вжити заходів щодо «помʼякшення» таких ризиків. Вона заявила, що Конгресу доведеться ухвалити новий закон, що дозволяє США брати участь у конфіскації будь-яких суверенних іноземних активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні