Категорія
Новини
Дата

Один із пунктів пропуску на кордоні буде працювати лише для ввезення пального – Мінінфраструктури

На українському кордоні один із пунктів пропуску розпочне роботу лише для ввезення пального в країну, повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. Також деякі пункти планують зробити лише вантажними, пише ЕП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Через перевантаженість прикордонних пропускних пунктів затримується рух для вантажівок із пальним, адже попри їхню першочерговість не завжди існує фізична можливість її забезпечити.
  • Є домовленість з прикордонною службою найближчими днями реалізувати питання, щоб один із пропускних пунктів працював тільки для палива, повідомив Найєм. Тобто там буде зроблено «паливну смугу». 
  • Про який саме пункт чи кордон із державою йдеться, Найєм не уточнив, аби не створювати зайвого ажіотажу.
  • Крім того, для розвантаження прикордонних пунктів у Мінінфраструктури хочуть деякі пункти зробити лише вантажними. Йдеться про пункти Краківець та Ягодин на кордоні з Польщею.
  • У Краківці планується звести тимчасові споруди, які дозволять «розвести» пасажирську та вантажну ділянку – це вдасться зробити протягом одного-двох тижнів, зазначив Найєм. 

Контекст

Дефіцит пального в Україні утворився через зупинку імпорту з Білорусі та РФ і удари ворога по паливній інфраструктурі. Зокрема, знищено Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в країні.

Минулого тижня Україна та Польща домовилися про скасування дозволів для всіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення пального. Для бездозвільного в’їзду на територію Польщі перевізникам пального необхідно пройти реєстрацію, заповнивши форму не пізніше, ніж за добу до перетину кордону.

У мирний час Україна потребувала в червні 600 000 т бензину та дизельного пального. Зараз споживання скоротилося десь на третину, каже директор спеціальних проєктів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Тому потреба становить близько 400 000 т. Польща погодилася забезпечити надходження понад 200 000 т продукції щомісяця, зазначив експерт.

В Україну надходить достатньо бензину й дизеля, тож дедалі більше АЗС відкриватимуться й реалізовуватимуть пальне. Також буде створено стратегічний запас пального, повідомив на брифінгу заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні