Категорія
Новини
Дата

ОККО оцінює втрати за рік війни у $75 млн

1 хв читання

У 2022-му російські військові знищили 13 500 т нафтопродуктів на нафтобазах ОККО, а також пошкодили чи окупували 46 АЗК. Загальні втрати компанія оцінює у $75 млн. Про це в інтервʼю Forbes розповів СЕО компанії Василь Даниляк.

Ключові факти 

  • Найбільші втрати – знищенні Росією нафтобази разом з пальним. Загалом компанія втратила майже 13 500 т нафтопродукту. У Львові – близько 1 600 т, у Херсоні – близько 6 800 т.
  • Також пошкоджено, знищено та під окупацією біля 46 АЗК ОККО. 13 комплексів залишаються на тимчасово окупованих територіях і 10 закритими через значні пошкодження. Решта вдалося відновити та повернути до роботи.
  • «Оцінюємо наші втрати у $75 млн», – каже Даниляк. 
  • Не дивлячись на втрати, ОККО завершила рік прибутковою компанією та заплатила 7,4 млрд грн податків. «Це приблизно половина всіх податків галузі», – каже СЕО компанії. 

 Контекст 

Мережа АЗС ОККО у 2022-му наростила свою частку на ринку пального до 25% та зайняла перше місце серед українських паливних компаній, обійшовши групу «Приват». 

«Це відбулося за рахунок того, що ми везли в країну найбільше пального. По-друге, історично так склалося, що більшість наших АЗК розташовані на заході та в центрі України. По-третє, ми працювали практично у всіх гарячих точках, де були закриті інші. Це було наше свідоме рішення», – каже Даниляк. 

До середини березня компанія знайшла трейдерів в ЄС і заключила з ними контракти. «Тоді ми наперед заплатили близько $200 млн передоплат. Не тільки великим міжнародним трейдерам, але й малим маловідомим компаніями. Це був ризик», — каже СЕО ОККО.

За перші шість місяців 2022 року ОККО Віталія Антонова отримала 3 млрд грн чистого прибутку, що на 20% більше, ніж за весь минулий рік, та у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомили Forbes у компанії. Виручка ОККО зросла на 64%, до 32,8 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні