Категорія
Новини
Дата

Окупанти хочуть відключити ЗАЕС від української енергосистеми, готують провокацію – «Енергоатом»

Окупанти озвучили керівництву Запорізької АЕС вимогу про обмеження допуску персоналу на станцію 19 серпня – планують зупинити працюючі енергоблоки та відключити їх від української енергосистеми, заявляють в НАЕК «Енергоатом».

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • За даними «Енергоатома», на майданчик ЗАЕС пропускають лише оперативний персонал, який забезпечує функціонування енергоблоків. 
  • «Є інформація, що російські окупаційні сили найближчим часом планують зупинити працюючі енергоблоки та відключити їх від ліній зв‘язку видачі потужності в українську енергосистему», – йдеться в повідомленні. 
  • Наразі російські військові шукають постачальників пального для дизель-генераторів, які мають включитися після зупинки енергоблоків та за відсутності зовнішнього енергопостачання для систем охолодження ядерного палива. 
  • Напередодні до Енергодару прибула багаточисельна пропагандистська знімальна група. Її члени разом з представниками ФСБ на території ГК «Аліса» провели спільну нараду. А вже о 00:15 19 серпня російські окупанти вели обстріл у напрямку навчально-тренувального центру (НТЦ) станції, заявляють в «Енергоатомі». 
  • Зафіксовано, що ці обстріли здійснювалися з двох місць – автовокзалу та скидного каналу: у першому випадку – 1,5 секунди і удар, а в другому – удар лунав через три секунди. 
  • «Енергоатом» закликає міжнародне співтовариство якомога швидше вжити всіх необхідних заходів для деокупації ЗАЕС, «адже на кону ядерна та радіаційна безпека всього людства». 
  • Про те, що Росія хоче забрати собі Запорізьку АЕС, стало відомо на початку серпня. В «Енергоатомі» заявляли, що «Росатом» передав співробітникам ЗАЕС детальну програму перепідключення станції до лінії, розташованої в Криму. До цього росіяни відновили лінії електропередачі від АЕС до кримських електростанцій.
Окупанти хочуть відключити ЗАЕС від української енергосистеми, готують провокацію – «Енергоатом» /Фото 1

Найбільші українські електростанції на окупованій території або біля фронту

Контекст

Генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав РФ вивести війська та військову техніку з території Запорізької АЕС. Він також заявив про необхідність припинити всі бойові дії в районі ЗАЕС та не цілитися в обʼєкти станції та її околиці.

18 серпня військове командування країни-агресора погрожувало зупинити роботу ЗАЕС. До цього в Міноборони РФ заявили, що 19 серпня на ЗАЕС може відбутися «масштабна провокація київського режиму» під час візиту генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша до України. Натомість в МЗС Росії заявили, що Москва вважає неприйнятними пропозиції щодо створення демілітаризованої зони в районі Запорізької АЕС

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на пресконференції у Львові в четвер заявив, що стурбований ситуацією на ЗАЕС. Він застеріг від повторення Чорнобильської трагедії та наголосив, що його країна на боці України. Пізніше він повідомив, що хотів би обговорити з Путіним ситуацію на Запорізькій АЕС і попросити його вжити конкретних заходів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні