Категорія
Новини
Дата

Окупанти вдарили по території Південноукраїнської АЕС. Вибух стався в 300 м від реакторів

Російська армія 19 вересня о 00:20 завдала ракетного обстрілу промислової зони Південноукраїнської атомної електростанції, повідомила пресслужба НАЕК «Енергоатом».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

- Потужний вибух стався всього за 300 м від реакторів АЕС. Ударною хвилею пошкоджено будівлі електростанції, розбито понад 100 вікон. 

- Через обстріл відключився один із гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

- Наразі всі три енергоблоки АЕС працюють у штатному режимі. За даними «Енергоатому», потерпілих серед персоналу станції немає.

- «Акти ядерного тероризму рашистів загрожують усьому світові. Їх треба негайно зупинити, аби не допустити нової катастрофи», – наголосили в «Енергоатомі».

«Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно», – прокоментував подію в телеграм президент Володимир Зеленський, додавши відео.

Контекст

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію Запорізької АЕС, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати АЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Після інспекції Рада керуючих МАГАТЕ, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію ЗАЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні