Категорія
Новини
Дата

Окупанти вдарили по території Південноукраїнської АЕС. Вибух стався в 300 м від реакторів

1 хв читання

Російська армія 19 вересня о 00:20 завдала ракетного обстрілу промислової зони Південноукраїнської атомної електростанції, повідомила пресслужба НАЕК «Енергоатом».

Ключові факти

- Потужний вибух стався всього за 300 м від реакторів АЕС. Ударною хвилею пошкоджено будівлі електростанції, розбито понад 100 вікон. 

- Через обстріл відключився один із гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

- Наразі всі три енергоблоки АЕС працюють у штатному режимі. За даними «Енергоатому», потерпілих серед персоналу станції немає.

- «Акти ядерного тероризму рашистів загрожують усьому світові. Їх треба негайно зупинити, аби не допустити нової катастрофи», – наголосили в «Енергоатомі».

«Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. Росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно», – прокоментував подію в телеграм президент Володимир Зеленський, додавши відео.

Контекст

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію Запорізької АЕС, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати АЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Після інспекції Рада керуючих МАГАТЕ, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію ЗАЕС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні