Категорія
Новини
Дата

МАГАТЕ закликало Росію покинути ЗАЕС

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У тексті правління закликає Росію «негайно припинити всі дії проти і щодо Запорізької АЕС та будь-яких інших ядерних обʼєктів в Україні».
  • За резолюцію проголосували 26 держав, проти були дві – Росія і Китай, утрималися під час голосування Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, Вʼєтнам, Індія та Пакистан.
  • У резолюції вказано про «безперервні насильницькі дії Російської Федерації щодо ядерних обʼєктів в Україні, у тому числі про присутність російських сил і персоналу «Росатому» на Запорізькій атомній електростанції, що тривають».
  • У ній додається, що окупація станції Росією значно збільшує ризик ядерної аварії. Український персонал продовжує експлуатувати станцію в умовах, які МАГАТЕ охарактеризувало як загрозливі для безпеки.
  • Це вже друга резолюція про вторгнення Росії в Україну, прийнята МАГАТЕ, і зміст документів дуже схожий, хоча перша резолюція в березні передувала взяттю російськими військами під контроль Запорізької атомної електростанції, найбільшої в Європі.
  • Обидві резолюції були запропоновані Канадою та Польщею від імені України, яка не входить до правління МАГАТЕ, яке збирається найчастіше раз на рік.
  • Згідно з документом, «Росія розглядає інфраструктуру України як військовий трофей, прагнучи позбавити Україну контролю над власними енергоресурсами та використовувати станцію як військову базу для дій проти України».

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

З початку серпня окупанти регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 

29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, на яких видно, що в даху будівлі Запорізької АЕС, схоже, утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. До місії МАГАТЕ увійшли 14 міжнародних експертів. Місію очолив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Російські окупанти не пустили на ЗАЕС журналістів разом із працівниками МАГАТЕ. Після візиту на ЗАЕС Гроссі заявив, що переважна більшість систем на АЕС перебуває в робочому стані та функціонує. Однак фізична цілісність деяких будівель ЗАЕС порушена. Також, за його словами, російська окупація станції спричинила розрив ланцюжків поставок, що погано позначилося на обслуговуванні станції. Але співробітникам поки що вдається розвʼязувати проблему в оперативному режимі. Після відключення станції від енергосистеми катастрофи вдалося уникнути за рахунок роботи дизельних генераторів.

5 вересня четверо з шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції, повідомив у Telegram мер Енергодара Дмитро Орлов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні