Категорія
Новини
Дата

Ощадбанк виграв міжнародний арбітраж про стягнення з Росії $1,1 млрд за активи в Криму

Верховний суд Франції залишив у силі рішення Міжнародного арбітражу про стягнення $1,1 млрд з РФ на користь Ощадбанку за втрату банком активів унаслідок анексії Криму. Про це повідомила у Facebook заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Суд погодився, що РФ має сплатити на користь Ощадбанку $1,1 млрд плюс відсотки, які будуть нараховуватися з моменту винесення рішення до часу фактичної компенсації (близько $100 000 щоденно), повідомила вона.
  • Мудра зазначила, що обсяг позовної заяви Ощадбанку проти РФ з усіма додатками становив більш ніж 30 000 аркушів, які доводять незаконність експропріації інвестицій Ощадбанку, що знаходилися в Криму. «76 кг у шести коробках. І кожна сторінка доводить конкретні факти порушення міжнародного права і підтверджує, що Ощадбанк має право на справедливу компенсацію», – наголосила замміністра юстиції.
  • Зокрема Мудра подякувала Андрію Пишному, який, будучи головою Ощадбанку у 2015 році, подав позов проти Росії.

Ключова цитата

«Це більше ніж перемога для України! Це одна з тих історій, які надихають боротись далі й доводять, що справедливість можлива. Чимало людей в Україні та за кордоном працювали заради такого результату», – заявила Ірина Мудра.

Контекст

У 2015 році Ощадбанк подав позов до РФ з посиланням на угоду між Росією і Україною про заохочення та взаємний захист інвестицій. Вимоги банку повʼязані з анексією АР Крим Росією і експропріацією майна банку.

У листопаді 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі задовольнив вимогу Ощадбанку щодо компенсації $1,3 млрд збитків, завданих внаслідок анексії АР Крим Росією. Тоді Ощадбанк став першою держкомпанією та банківською установою, яка виграла справу проти Росії щодо збитків після анексії АР Крим. Росія ж не визнала рішення міжнародного арбітражу й відмовилася компенсовувати збитки Ощадбанку.

30 березня 2021 року Апеляційний суд Парижа скасував рішення арбітражу про компенсацію $1,3 млрд Ощадбанку за крадіжку майна в АР Крим. Феміда підтримала позицію Росії про відсутність в арбітражного трибуналу юрисдикції на розгляд спору. РФ вдалося довести, що кримське відділення Ощадбанку було створено до 1 січня 1992 року, тобто в радянський період. У звʼязку з цим активи банку не підпадають під дію угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій.

Ощадбанк у жовтні 2021 року подав до касаційного суду Франції заяву про апеляційне спростування рішення Апеляційного суду Парижа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні