Категорія
Новини
Дата

Паризький суд скасував рішення арбітражу про компенсацію $1,3 млрд Ощадбанку за крадіжку майна в АР Крим. Український банк оскаржуватиме ухвалу суду

Апеляційний суд Парижа скасував рішення арбітражу про компенсацію $1,3 млрд Ощадбанку за крадіжку майна в АР Крим. Феміда підтримала позицію Росії про відсутність в арбітражного трибуналу юрисдикції на розгляд спору, повідомив Мін'юст РФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Російській Федерації вдалося довести, що кримське відділення Ощадбанку було створено до 1 січня 1992 року, тобто в радянський період. У зв'язку з цим активи банку не підпадають під дію угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій.
  • Мінʼюст РФ впевнений, що це рішення матиме прецедентне значення і в інших справах за участю українських інвесторів, які розглядають арбітраж та державні суди в європейських юрисдикціях.
  • Ощадбанк вважає рішення апеляційного суду з точки зору права помилковим та таким, що суперечить усталеній прецедентній практиці як у Франції, так і в інших європейських країнах.
  • Ощадбанк планує негайно оскаржити це рішення.
  • Паризький апеляційний суд не врахував особливостей захисту прав інвесторів відповідно до міжнародних угод та їх співвідношення з засобами захисту, які пропонує арбітраж, вважають в Ощадбанку.
  • Окрім того, наразі розглядається питання щодо правильності застосування процесуального законодавства та обсягу повноважень апеляційного суду.

Контекст

2015 року Ощадбанк подав позов до РФ з посиланням на угоду між Росією і Україною про заохочення та взаємний захист інвестицій. Вимоги банку пов'язані з анексією АР Крим Росією і експропріацією майна банку.

У листопаді 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі задовольнив вимогу Ощадбанку щодо компенсації $1,3 млрд збитків, завданих внаслідок анексії АР Крим Росією. Тоді Ощадбанк став першою держкомпанією та банківською установою, яка виграла справу проти Росії щодо збитків після анексії АР Крим. Росія ж не визнала рішення міжнародного арбітражу й відмовилась компенсовувати збитки Ощадбанку.

Також до інвестиційного арбітражу вже вдалися ПриватБанк, фінансова компанія «Фінілон», Укрнафта та аеропорт Бельбек, компанія «Стабіл», Everest estate LLC, НАК «Нафтогаз», НАК «Укренерго», ДТЕК. Ці справи розглядають арбітражні трибунали в Нідерландах, Франції та Швейцарії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні