Категорія
Новини
Дата

Засновник Amazon Джефф Безос злітав у космос. Що це означає для розвитку космічної індустрії

2 хв читання

Компанія Blue Origin, яка належить мультимільярдеру й засновнику Amazon Джеффу Безосу, зробила свій перший суборбітальний космічний політ із чотирма пасажирами й успішно приземлилася. Безос був на борту. Після цього польоту компанія почне боротися за клієнтів – космічних туристів.

Головне

  • Ракета Blue Origin стартувала з майданчика Launch Site One на ранчо Безоса в Техасі 20 липня, рівно 52 роки після висадки на Місяць учасників місії «Аполлон-11». Багаторазова розгінна ступінь New Shepard викинула капсулу з людьми вище 100 км над рівнем моря. Пасажири перебували в невагомості близько чотирьох хвилин, і потім їхня капсула повернулася на землю на парашутах. Політ тривав приблизно 10 хвилин і транслювався на YouTube-каналі Blue Origin.
  • На борту були сам Безос, його брат Марк, 82-річна льотчиця Уоллі Фанк і перший комерційний клієнт – 18-річний голландець Олівер Демен, який заплатив за політ $28 млн. Політ був повністю автоматичним: весь екіпаж 0 пасажири.
  • Для Blue Origin це перший запуск корабля з людьми на борту, але шістнадцятий в історії компанії.
  • Чому це важливо? Вкладені в запуск мільярди доларів розвивають космічну галузь, а конкуренція в ній знижує головний бар'єр на шляху до використання космосу – вартість виведення вантажу на орбіту. Рік тому головний конкурент Безоса Ілон Маск обіцяв, що ця вартість може знизитися до $10 за 1 кілограм. За даними NASA, наразі ракета Falcon 9 компанії SpaceX доставляє на орбіту 1 кілограм вантажу за $2720.
  • За даними швейцарського фінансового холдингу UBS, у 2021 році обсяг космічної індустрії становить $400 млрд і виросте до $800 млрд до 2030-го. Окремо ринок тільки космічного туризму порівняно невеликий: він досягне $3 млрд через дев'ять років, за прогнозами UBS.

Контекст

Blue Origin вважає, що саме Безос – перший мільярдер у космосі, незважаючи на те що власник Virgin Galactic і мільярдер Річард Бренсон 12 липня теж здійснив суборбітальний політ на кораблі своєї компанії, який називається VSS Unity. Головний аргумент Blue Origin – корабель Бренсона не перелетів позначку в 100 км. У будь-якому випадку обидва польоти пройшли успішно, і тепер компанії Безоса й Бренсона почнуть боротися за клієнтів.

Компанія Бренсона вже продала близько 600 квитків на майбутні рейси за ціною від $200 000 до $250 000 і планує почати комерційну експлуатацію на початку 2022 року.

Засновник Amazon Джефф Безос злітав у космос. Що це означає для розвитку космічної індустрії /Фото 1

Компанія Blue Origin, яка належить мультимільярдеру й засновнику Amazon Джеффу Безосу, зробила свій перший суборбітальний космічний політ із чотирма пасажирами й успішно приземлилася. Безос був на борту. Після цього польоту компанія почне боротися за клієнтів – космічних туристів. Фото Blue Origin

Крім послуг космічного туризму, в планах Безоса колонізація космосу й орбіти. Зокрема, запуск важкої ракети New Glenn, яка має перевершити носій Falcon 9 компанії SpaceX, стати дешевшою і потужнішою. У 2016 році Безос обіцяв, що New Glenn полетить до 2020-го, але плани не збулися, випробування ракети відклали на кінець 2022-го. Компанія Маска SpaceX поки що виглядає більш успішно, ніж Blue Origin: її Falcon 9 уже здійснив понад 100 успішних запусків. Цього року Blue Origin також програла SpaceX тендер NASA на $2,9 млрд на місячний посадковий модуль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні