Категорія
Новини
Дата

Засновник Amazon Джефф Безос злітав у космос. Що це означає для розвитку космічної індустрії

Компанія Blue Origin, яка належить мультимільярдеру й засновнику Amazon Джеффу Безосу, зробила свій перший суборбітальний космічний політ із чотирма пасажирами й успішно приземлилася. Безос був на борту. Після цього польоту компанія почне боротися за клієнтів – космічних туристів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головне

  • Ракета Blue Origin стартувала з майданчика Launch Site One на ранчо Безоса в Техасі 20 липня, рівно 52 роки після висадки на Місяць учасників місії «Аполлон-11». Багаторазова розгінна ступінь New Shepard викинула капсулу з людьми вище 100 км над рівнем моря. Пасажири перебували в невагомості близько чотирьох хвилин, і потім їхня капсула повернулася на землю на парашутах. Політ тривав приблизно 10 хвилин і транслювався на YouTube-каналі Blue Origin.
  • На борту були сам Безос, його брат Марк, 82-річна льотчиця Уоллі Фанк і перший комерційний клієнт – 18-річний голландець Олівер Демен, який заплатив за політ $28 млн. Політ був повністю автоматичним: весь екіпаж 0 пасажири.
  • Для Blue Origin це перший запуск корабля з людьми на борту, але шістнадцятий в історії компанії.
  • Чому це важливо? Вкладені в запуск мільярди доларів розвивають космічну галузь, а конкуренція в ній знижує головний бар'єр на шляху до використання космосу – вартість виведення вантажу на орбіту. Рік тому головний конкурент Безоса Ілон Маск обіцяв, що ця вартість може знизитися до $10 за 1 кілограм. За даними NASA, наразі ракета Falcon 9 компанії SpaceX доставляє на орбіту 1 кілограм вантажу за $2720.
  • За даними швейцарського фінансового холдингу UBS, у 2021 році обсяг космічної індустрії становить $400 млрд і виросте до $800 млрд до 2030-го. Окремо ринок тільки космічного туризму порівняно невеликий: він досягне $3 млрд через дев'ять років, за прогнозами UBS.

Контекст

Blue Origin вважає, що саме Безос – перший мільярдер у космосі, незважаючи на те що власник Virgin Galactic і мільярдер Річард Бренсон 12 липня теж здійснив суборбітальний політ на кораблі своєї компанії, який називається VSS Unity. Головний аргумент Blue Origin – корабель Бренсона не перелетів позначку в 100 км. У будь-якому випадку обидва польоти пройшли успішно, і тепер компанії Безоса й Бренсона почнуть боротися за клієнтів.

Компанія Бренсона вже продала близько 600 квитків на майбутні рейси за ціною від $200 000 до $250 000 і планує почати комерційну експлуатацію на початку 2022 року.

Засновник Amazon Джефф Безос злітав у космос. Що це означає для розвитку космічної індустрії /Фото 1

Компанія Blue Origin, яка належить мультимільярдеру й засновнику Amazon Джеффу Безосу, зробила свій перший суборбітальний космічний політ із чотирма пасажирами й успішно приземлилася. Безос був на борту. Після цього польоту компанія почне боротися за клієнтів – космічних туристів. Фото Blue Origin

Крім послуг космічного туризму, в планах Безоса колонізація космосу й орбіти. Зокрема, запуск важкої ракети New Glenn, яка має перевершити носій Falcon 9 компанії SpaceX, стати дешевшою і потужнішою. У 2016 році Безос обіцяв, що New Glenn полетить до 2020-го, але плани не збулися, випробування ракети відклали на кінець 2022-го. Компанія Маска SpaceX поки що виглядає більш успішно, ніж Blue Origin: її Falcon 9 уже здійснив понад 100 успішних запусків. Цього року Blue Origin також програла SpaceX тендер NASA на $2,9 млрд на місячний посадковий модуль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні