Категорія
Новини
Дата

Разом із Безосом на край космосу полетить 18-річний випускник. Він стане першим в історії Blue Origin комерційним клієнтом і наймолодшим астронавтом

Приватна космічна компанія Blue Origin, заснована гендиректором Amazon Джефом Безосом, обрала 18-річного Олівера Даемена для суборбітального польоту. Він замінить переможця аукціону, який заплатив $28 млн, але пропустить цей запуск через завантажений графік.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Даемен став четвертим учасником польоту 20 липня на ракеті New Shepard. На край космосу також полетять сам Безос, його брат Марк Безос і 82-річна колишня льотчиця Воллі Функ.
  • У разі успішного польоту Даемен стане наймолодшим австронавтом, а Функ – найстаршою, які коли-небудь вирушали в космос. Також Даемен – перший в історії Blue Origin комерційний клієнт.
  • Даемен закінчив середню школу в 2020 році і взяв невелику перерву в навчанні, аби отримати ліцензію пілота. У вересні цього року Олівер почне навчання в Утрехтському університеті, де вивчатиме фізику й управління інноваціями. Даемен – син засновника і гендиректора нідерландської компанії з управління капіталом Somerset Capital Partners Джоса Даемена, який заплатив за місце у другому польоті New Shepard, пише CNBC. Даемен-старший у підсумку віддав квиток синові.

Контекст

Безос заснував Blue Origin у 2000 році з метою надання пасажирам послуги суборбітального космічного туризму. З тих пір ракета компанії New Shepard здійснила більше 10 успішних випробувальних польотів без пасажирів. Вона розрахована на перевезення до шести осіб і літає автономно – без пілота. New Shepard запускається вертикально і може використовуватися повторно. В польоті пасажири зможуть побути близько трьох хвилин у невагомості, перш ніж повернутися на Землю.

Першим із засновників космічних компаній, що полетів на власному кораблі, став 70-річний британський мільярдер Річард Бренсон, який 11 липня здійснив туристичний суборбітальний космічний політ. Однак компанія Blue Origin уже назвала корабель VSS Unity Бренсона «висотним літаком», а не повноцінним космічним кораблем. Blue Origin зауважує, що її корабель долає умовну межу космосу, а VSS – ні. Справа в тому, що Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) визнає кордоном космосу 80,4 км. Тоді як Міжнародна авіаційна федерація вважає, що межа космосу знаходиться на висоті 100 км, відома як лінія Кармана. Її було визначено міжнародною угодою як відправну точку космосу. Капсула ракети New Shepard долала 100 км у 12 з 15 польотів, а VSS Unity на таку висоту не залітала – максимум було 89 км.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні